12:38 / 24.12.2018.

Autor: V.K./HRT

Spartan race - za najspremnije sportaše na svijetu

Foto: Spartan Race, ilustracija (Twitter)

Foto: Spartan Race, ilustracija (Twitter)

Foto: - / -

Je li Spartan race još jedan ekstremni sport, način života ili nešto treće, te tko se sve može njime baviti i što mu je za to potrebno.
Je li Spartan race još jedan ekstremni sport, način života ili nešto treće, te tko se sve može njime baviti i što mu je za to potrebno, razgovaralo se u emisiji „Studio 4“ s, ni manje ni više nego, svjetskim prvakom u tom sportu Bojanom Grbićem.

Spartan race je vodeći brend koji organizira utrke s preprekama. To je sport koji objedinjuje terensko trčanje po označenim stazama s preprekama, koje mogu biti prirodne ili umjetne.

"Prepreke su napravljene tako da testiraju vaše sposobnosti i izazivaju vas da se krećete prirodnim oblicima kretanja“, naglašava Grbić i dodaje kako su "prepreke skakanje preko zidova, puzanje ispod bodljikave žice, bacanje koplja u metu, nošenje teških predmeta….“

Grbić naglašava da ako se u ovom sportu čovjek natječe na elitnom nivou, da se mora pripremati cijele godine i da je zima najvažnija, zato što se preko zime radi baza što se tiče trčanja i izdržljivosti, te se to održava tokom cijele godine.

"Infrastruktura za treniranje u Hrvatskoj ne postoji. Mi pokušavamo simulirati specifičnost prepreka, gdje je važan hvat, zato što morate na masu prepreka visjeti i penjati se na rukama ili prelaziti prepreke samo na rukama“, naglašava Grbić i dodaje kako se svaka prepreka mora završiti zato što u protivnom dobivate kaznene poene.

Grbić je rekao kako su utrke s preprekama najbrže rastući sport u svijetu i njime se trenutno bavi 20 milijuna ljudi. Trenutno ima više natjecatelja nego u polu maratonu, maratonu i triatlonu zajedno.

"Svaki dan treniram. Sportaši koji su uspješni u tom sportu su najspremniji sportaši na svijetu“, naglašava. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!