16:27 / 24.06.2021.

Autor: Vladimir Šetka/T.V./HRT Radio Zadar/HRT

Spasioci na zadarskim plažama i ovoga ljeta brinu o sigurnosti kupača

Luka Plazina, Niko Vlatković i Luka Žunić

Luka Plazina, Niko Vlatković i Luka Žunić

Foto: Vladimir Šetka / HRT

Spas od nesnosnih vrućina mnogi ovih dana traže u moru. Iako liječnici upozoravaju kako treba izbjegavati kupanje tijekom najtoplijeg dijela dana, mnogi to ignoriraju, pa, nažalost, dođe i do neželjenih situacija. Zato na zadarskim plažama i ovoga ljeta dežuraju licencirani spasioci, koji su obučeni za spašavanje plivača u nevolji.

 Luka Žunić (21) student i bivši vaterpolist, već četiri godine angažiran je na spašavanju unesrećenih na gradskoj plaži Kolovare. Lani je, baš potkraj sezone, s kolegicom spasio njemačkoga turista koji se zbog grča utapao.

- Na sreću mi smo ga izvukli uz pomoć drugih ljudi i prijatelja koji su bili s nama, jer je čovjek bio težak,pa smo ga nekako doveli na površinu,pokušavali smo ga da nekako dođe k sebi. Taman kad smo ga krenuli oživljavati on je povratio more i na sreću sve je bilo u redu, kaže Luka.

Njemu je plaža Kolovare ljeti drugi dom, no i kad nije u smjeni ili je na nekoj drugoj plaži ne opušta se.

- Uvijek se gleda malo u more zato što nema veze koje je more i koja je plaža, uvijek se nešto može dogoditi, tako da svaki spasilac uvijek mora biti spreman pomoći u svakoj situaciji, dodaje mladi spasilac.

Na plaži nam se pridružuje još jedan Luka, Plazina (32) - spasilac i volonter Crvenoga križa, nastavnik tjelesnog odgoja u Medicinskoj školi u Zadru.

- Nije mi bio problem položiti za spasioca, jer sam sportaš cijeli život i kroz školu sam naučio i pružanje prve pomoći, što nam je bio jedan od predmeta u srednjoj školi, kaže Plazina. On se sada sprema za spašavanje na divljim vodama, a kao član interventnog tima zadarskoga Crvenoga križa pomagao je i unesrećenima nakon potresa na Banovini.

A da nije jednostavno ni lako postati spasilac na plažama kaže voditelj spasilačke službe Crvenoga križa u Zadru Niko Vlatković.

- Oni moraju isplivati 400 metara za manje od osam minuta i preroniti 25 metara u daljinu. Tek tada stječu uvjete za pristup tečaju za spasioce. Tečaj traje tjedan dana i dosta je zahtjevan. Sastoji se od teorije i prakse. Znači, tu je prva pomoć, spasilački dio, i jedan dio ekologije se odradi. Ove godine smo imali dvadeset prijavljenih kandidata, devetero ih je uspjelo, polovina uopće nije uspjela isplivati normu, a oni koji su isplivali, uspješno su završili tečaj, kaže Vlatković.

Osim na plaži Kolovare, spasilačka služba tijekom čitave godine dežura u zatvorenom bazenu ŠC Višnjik, dok su tijekom ljetnih mjeseci raspoređeni na nekoliko gradskih plaža, te u turističkim naseljima od Zatona do Petrčana i Borika te u marini Dalmacija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!