16:57 / 23.12.2019.

Autor: Dominik Strize/Regionalni dnevnik/P.f./HRT

Splitski kalendar djece s down sindromom

-

-

Foto: - / -

Kalendar ima dvojaku namjenu: pokazati svima da su djeca s downovim sindromom ravnopravni članovi društva te prihodom od donacija pridonijeti nekima od važnih akcija Udruge.
Splitska Udruga za sindrom Down odlučila je svim svojim prijateljima novu godinu uljepšati kalendarom na kojemu njihovi članovi poziraju s poznatim osobama.

Kalendar ima dvojaku namjenu: pokazati svima da su djeca s downovim sindromom ravnopravni članovi društva te prihodom od donacija pridonijeti nekima od važnih akcija Udruge.

Dvanaest otografija i jedna na naslovnici - štićenici Udruge Down sindrom poput pravih manekena na prepoznatljivim splitskim lokacijama, u društvu poznatih lica.

Ideju da se ovako ova djeca uključe u društvo i pokažu da oni mogu sve dao je naš kolega Šime Kovačević koji im je kreirao i odjeću te osmislio teme za svaki mjesec.

- Želio sam na taj način pokazati da oni mogu sve što možemo i mi i to je zapravo ta priča koja se krije iza kalendara. Stavio sam ih u nekakav svakodnevni život, a opet je tu i ta odjeća kao neka poveznica kroz to sve skupa, objasnio je novinar HRT-a Šime Kovačević, inicijator kalendara Udruge za sindrom Down.

A sve je to onda ovjekovječio profesionalni modni fotograf.

- Ovo je bio poseban izazov, ali i veliko veselje, radili smo s malim anđelima, uživao sam u cijelom procesu, rekao je profesionalni fotograf Emil Horvat. A poznate i javne osobe nije bilo teško nagovoriti. U cijelom procesu nastanka kalendara uz Školsku knjigu, koja ga je besplatno tiskala, sudjelovali su nastavnici i učenici Srednje obrtničke škole.

Nastanku kalendra pridnijeli su i škola jahanja Equinos te moto klub Fjaka, a s obzirom na to da su svi u manekenskom poslu izrazito uživali, nešto slično najavljuju i dogodine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!