16:22 / 10.12.2020.

Autor: Šime Kovačević/Regionalni dnevnik/HRT

Splitskoj udruzi "Sindrom Down 21" hitno treba financijska pomoć

-

-

Foto: - / -

Da bi samo mjesec dana funkcionirale sve nužne terapeutske radionice potrebno im je najmanje 35 tisuća kuna.
Zbog krize izazvane koronavirusom na mukama su i u splitskoj udruzi "Sindrom Down 21". Ako ne pronađu izvor financiranja, nakon dva desetljeća rada, njezin 71 član ostat će bez prijeko potrebnih terapija, ali i prostora koji nazivaju drugim domom. Novca imaju još samo za tri mjeseca.

Dvadesetogodišnjoj Marini Kasalo, koja je od prvog dana u Udruzi, najdraža je glazbena radionica, koju već pet godina vodi Ana - ujedno jedina zaposlenica Udruge.

- Jako mi je važno da dođem u udrugu, pronašala sam svoj mir i svoje utočište, ovdje želim pokazati sve svoje vještine, od govora do čitanja - kaže Marina.

- Ovih pet godina od kada sam ovdje, vidim velike pomake, oni žele napredovati u društvu. Disciplinarniji su i veseliji - smatra Ana Boko, voditeljica glazbene radionice Udruge za sindrom Down 21 Split.

Prosinac je, kaže Ana, za Udrugu bio, kad je riječ o novcu, ali i upoznavanju okoline s radom članova, najbolji. Cijeli bi mjesec bili preokupirani nastupima. Ove godine - ni jedno ni drugo - zbog koronavirusa. S obzirom na to da spadaju u rizičnu skupinu, mnogi od njih zapravo cijeli dan moraju ostati u kući. Luka tako više ne može na utakmice, a Mia ne smije raditi. Stoga su im druženja na radionicama jedini ispušni ventili - i za dušu i za tijelo. No da bi samo mjesec dana funkcionirale sve nužne terapeutske radionice potrebno im je najmanje 35 tisuća kuna.

- Imamo logopeda, defektologa, fizikalna terapija, to su sve individualne radionice, imamo i grupu specijaliziranu za nogomet - objašnjava Davor Bučević, predsjednik Udruge za sindrom Down 21 Split.

Njihov osobni napredak, ali i socijalizacija, ne pitaju je li zbog koronavirusa nastupilo "novo normalno". Njima su te radionice prijeko potrebne jer kada, primjerice, kao sada, zajedno pjevaju, osjećaju se najsretniji.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!