Sporiš: Osobe s epilepsijom nisu građani drugog reda

26.03.2019.

14:18

Autor: V.K./HRT

-

-

Foto: - / -

U Hrvatskoj se obilježava Svjetski Dan borbe protiv epilepsije odnosno otpora oboljelima od te bolesti. Naime epilepsija je jedna od najčešćih neuroloških bolesti.
U Hrvatskoj se obilježava Svjetski Dan borbe protiv epilepsije  odnosno otpora oboljelima od te bolesti. Naime epilepsija je jedna od najčešćih  neuroloških bolesti - povremeni poremećaj živčanog sustava koji se događa zbog  prekomjernog  i nepravilnog  izbijanja živčanih impulsa u mozgu.O ovoj temi bilo je govora u emisiji „Studio 4“ s gostima primariusom Davorom Sporišem voditeljem odjela za epilepsiju i Anom Sruk predsjednicom Hrvatske Udruge za Epilepsiju.

Sruk je rekla kako je pojavnost epilepsije u općoj populaciji 1 posto, što bi bilo oko 40 tisuća oboljelih.

Sporiš je naglasio kako broj oboljelih od epilepsije raste, a klinička slika oboljelih je različita. Svi prepoznaju epileptični napadaj, ali postoji velik broj epileptičnih napadaja koji su značajni i nazivaju se žarišnim te da na njih treba obratiti pozornost.

- Mozak je kompleksan organ te žarišni epileptični napadaj ide iz različitog dijela mozga i s obzirom na to stvara se klinička slika. Često su to napadaji s poremećajem svjesnosti, a ponekad su pacijenti svjesni, ali imaju motoričke ili senzorne probleme, rekao je.

Osobe s epileptičnim poremećajima su stigmatizirane u društvu, rekla je Sruk i dodala kako su to stigme iz povijesti.

- Nekada je epilepsija bila sveta bolest, ali u srednjem je vijeku postala bolest predstavljena kao da su oboljeli opsjednuti vragom ili zlom, govori Sruk i dodaje kako se osobe oboljele od epilepsije upravo zbog napadaja, smatrajupsihički bolesnim osobama.

Sporiš je istaknuo kako osobe oboljele od epilepsije imaju pravo upravljati motornim vozilom, ali za to postoji pravilnik kada se tim osobama može dozvoliti da upravljaju osobnim vozilima.

- To znači kada je bolest pod kontrolom, kada su pod antiepileptičkom terapijom i stabilni, rekao je i istaknuo kako je to europska i svjetska praksa.


- Osobe oboljele od epilepsije nisu građani drugog reda i to je poanta, Ljubičastog dana i svih drugih akcija u svijetu, da se pokaže da su bolesnici s epilepsijom ravnopravni.

Sruk je rekla kako je  ljubičasta zaštitna boja za ovaj dan, boja lavande, zato što ona predstavlja izoliranost i usamljenost koju osobe s epilepsijom često osjećaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!