14:54 / 26.08.2020.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/Z.A./HRT

„Srcem proti barijera“ - maraton za osobe s invaliditetom

-

-

Foto: - / -

10. plivački maraton za osobe s invaliditetom pod motom „Srcem protiv barijere“ održat će se 29. kolovoza na Rabu u naselju Barbat.
Na lijepom hrvatskom otoku Rabu u naselju Barbat 29. kolovoza održat će se 10. plivački maraton za osobe s invaliditetom pod motom „Srcem protiv barijere“. Idejni začetnik ovog maratona je Krešimir Butković, zagrebački književnik s ljetnom rapskom adresom, i sam osoba s invaliditetom.

U Dobro jutro, Hrvatska jubilarni 10. maraton za osobe s invaliditetom predstavili su Vesna Popić, predstavnica udruge Komin, i Nikola Grgurić, gradonačelnik grada Raba. S obzirom na epidemiološke mjere ove godine međunarodni plivački maraton za osobe s invaliditetom bit će više lokalnog karaktera, ali će kao i na samim počecima nastaviti s porukom da svi zajedno možemo pokazati senzibilitet prema osobama s invaliditetom, rekao je gospodin Grgurić i dodao da oni koji djeluju u sustavu i na terenu realiziraju zacrtane ciljeve kako bi svi imali jednake mogućnosti.

Komin – ognjište

- Udruga Komin je udruga za promicanje kulture življenja. Prva je takva udruga osnovana na Rabu 2001. Brinemo o očuvanju materijalne i nematerijalne baštine, o prenošenju naših tradicija i običaja na mladi naraštaj, sudjelujemo u gotovo svim zbivanjima na otoku Rabu, od Fjere, malih fešti, gdje god treba tu smo, rekla je gospođa Popić.

Udruga je ciljano dobila naziv komin (ognjište) jer žele svojim djelovanjem ponovo se okupiti oko ognjišta - kao nekada.

Cilj maratona je osvijestiti probleme osoba koje žive s invaliditetom, a u gradu Rabu su svjesni kompletne situacije u okruženju, imaju još puno posla pred sobom i kako je Nikola rekao svi zajedno trebaju još više poraditi na svemu onome što je osobama s invaliditetom potrebno. Dodao je da uz svesrdnu pomoć udruge Komin promiču drukčiji pristup odnosa prema životu i da budući naraštaji grade još tolerantniji odnos prema okruženju, kako bi svi imali jednake mogućnosti.

„Zapjenimo more svake godine, zapjenit ćemo i ove“

- Plivačka ruta maratona je ispred Barbata od Puntice do Dolina, Barbatski kanal u širini od 400 metara, sveukupno oko 800 metara. Start kreće s plaže gdje je pristupna rampa za ulazak u more za osobe s invaliditetom. Zapjenimo more svako godine, zapjenit ćemo ga i ove. Ima puno naših sportaša, mladih rabljena koji sudjeluju u maratonu, vjerojatno će doći i ove godine. Na žalost, gosti iz vana neće doći, ali ćemo plivati, jedino nas veliki jugo može spriječiti. Pozivamo sve u subotu 29. kolovoza u 8 h kada je okupljanje, a start je u 8:30 h, rekla je Vesna Popić iz udruge Komin.

Nikola je dodao da se ove godine pridržavaju uputa vezano uz epidemiološke mjere pa će se i start proširiti na plažu kako bi među plivačima bila dovoljna udaljenost. Uz poziv za subotu još dodaje da svi trebaju paziti na sebe, a tako paze i na okruženje, na one koji možda imaju kronične bolesti, a isto tako će plivati maraton, te je rekao:

- Bez obzira na sve, na jugo koji je najavljen za ovaj vikend, ništa nas neće spriječiti da odredimo i ovaj maraton. S obzirom na rute, nekad bude i puno više od 800 metara. Niti kilometri, niti metri, niti brzina, niti vrijeme, zapravo nisu prioritet . Prioritet je da zapjenimo more, da barem jedan dan u godini budemo svi zajedno, na jednom mjestu.

Krešimir Butković, osnivač maratona koji je kao mladić skočio u more i ostao nepokretan, upravo je plivačkim maratonom prevladao svoj strah od mora. Na žalost ove godine neće moći sudjelovati jer se još uvijek oporavlja od bolesti, ali će bodriti sudionike. Njegova tragedija je poslužila za ovu priču kako bi osvijetlila put mnogima koji se suočavaju sa životom s invaliditetom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!