Sreća u vrtu

16.08.2018.

17:37

Autor: T.V./P.P.M./HRT

default error photo
Prema podacima danskog Instituta za istraživanje sreće, boravak u prirodi, posebno održavanje vlastita vrta koliko god malen ili velik bio, važan je dio formule sretnog i ispunjenog života.
Prema podacima danskog Instituta za istraživanje sreće, boravak u prirodi, posebno održavanje vlastita vrta koliko god malen ili velik bio, važan je dio formule sretnog i ispunjenog života. Varaždinka Josipa Perika zna tajnu jer je osvojila drugo mjesto za najvrtek u gradu cvijeća.

Na kontinentalnih 35 Celzijevih stupnjeva vrt u Križanićevoj ulici odiše zelenilom i svježinom. Gospođa Josipa Perika rano ustaje te obilno zalijeva svoje zeleno blago. Desetljeća truda utkala je u jedan od najljepših varaždinskih vrtova.

Prvi radovi počinju već u ožujku, a završavaju u kasnu jesen. Nemoguće je izbrojiti sve vrste koje žive u ovom domu za biljke. Mi udomljavamo biljke i ako ima nekih biljaka koje su npr. bolesne, mi im uvijek nađemo prostor. Znači, ne rješavamo se biljaka nego im jednostavno pomognemo da one opstanu, ističe Renata Marcijuš, kći gospođe Josipe.

Varaždinska tvrtka za uređenje gradskih zelenih površina odabrala je 3 najvrteka kako bi potaknula zaljubljenike u svoje oaze. Pa da vidimo što to sve skrivaju u Varaždinu jer ima zbilja prekrasnih vrtova koji su slika svojih vlasnika doslovno. Kao u svakom dizajnu, tako i u vrtovima. Ali i svaki vrt ima svoju dušu i to je bilo teško zapravo u natječaju odlučiti koji je najbolji, a koji ima malo nešto drugačije, rekla je krajobrazna arhitektica Viktorija Cikač, članica žirija.

U cijeloj ovoj priči maštovitost je posebno cijenjena. A priroda vraća i najmanju pažnju - nepocjenjivim ugođajem vlastita komadića ovozemaljskog raja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!