Sretan dan za djecu i umirovljenike

25.07.2021.

20:41

Autor: Boris Kanazir/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Dan djedova i baka

Dan djedova i baka

Foto: Boris Kanazir/Dnevnik / HRT

Prvi Svjetski dan djedova, baka i starijih u nas je posebno obilježen u Vugrovcu, nedaleko od Sesveta. Djeci iz Doma svetog Franje u posjet su došli korisnici Doma za starije osobe Dubrava. 


Radostan dan i za djecu i za umirovljenike. Jer pandemijski mjeseci u domovima za starije značili su izolaciju, gotovo bez dodira s vanjskim svijetom i najdražima.

- Jako mi je teško bilo. Svaki dan smo se ono i zvali, ali... Unuka mi je strašno patila. Svaki dan me zvala - "baka, kako si?", sjeća se Katica Grgošić, korisnica Doma za starije osobe Dubrava – Zagreb.

Prvi Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba umirovljenici su proveli sa štićenicima Caritasova doma za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi - mališanima kojima malo pažnje i topline znači mnogo. Tema za razgovor nije nedostajalo.

- O nogometu, kako im je bilo otkad su se rodili, je li bilo mobitela, objašnjava Danijel, štićenik Caritasove Kuće svetog Franje.

- Ja imam četvero unučadi i četvero praunučadi i sad čekam peto praunuče. Pa vidiš me kako se odnosim prema djeci, govori Anka Draženović-Rajković, korisnica Doma za starije osobe Dubrava – Zagreb.

Mladi i stari ostat će povezani putem mobitela i tableta. Današnje druženje prvi je korak u projektu zagrebačkog Caritasa i Doma za starije osobe Dubrava.

- Da ostanu povezani s djecom ovdje u domu koja, iako nisu s njima u krvnom srodstvu, ipak im žele iskazati jednu zahvalnost za život koji su preživjeli, ali i od njih preuzeti i mudrosti i iskustvo života koje im mogu dati, naglasila je sestra Jelena Lončar, ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

- Bez obzira da li imaju vlastitu unučad ili nemaju, uvijek je posebna priča između starije generacije i mlade. To je jedna posebna emocija, istaknula je Milica Sučić, ravnateljica Doma za starije osobe Dubrava – Zagreb.

Jer jezik ljubavi razumije se bez obzira na razliku u godinama i životnom iskustvu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!