Stanična imunoterapija uspješna u liječenju malignih bolesti

05.10.2022.

13:53

Autor: HRT/IMS

Stanična imunoterapija uspješna u liječenju malignih bolesti

Stanična imunoterapija uspješna u liječenju malignih bolesti

Foto: HTV / HRT

U Zagrebu je predstavljen projekt Zaklade Zora, a riječ je o uvođenju stanične imunoterapije koja se pokazala vrlo uspješnom u području liječenja malignih bolesti. Četiri oblika inovativne terapije učinkovita su kod pacijenata kod kojih ostali oblici liječenja više ne daju rezultate. 

Da bi stanična imunoterapija pacijentima u Hrvatskoj pružila novu šansu za život, potrebno je prikupiti oko 2,5 milijuna eura.

- Planiramo uvođenje četiri oblika imunoterapije, to je liječenje CAR-T staničnim terapijama, tumor infiltrirajućim limfocitima, razvoj tumorskih cjepiva, korist onkolitičke viruse. CAR-T stanice su nešto što bi se moglo unutar 10 mjeseci razviti i to je nešto što ima vrlo veliku izglede da bude bolje od komercijalno dostupnih terapija, rekao je Mladen Merćep, imunolog, Dječja bolnica Srebrnjak.

- CAR-T stanice se koriste u svijetu i Hrvatskoj preko dvije godine i iskustva su da otprilike 1/3 bolesnika ima dugotrajno povlačenje bolesti, rekao je internist Igor Aurer, KBC Zagreb.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!