17:58 / 22.10.2020.

Autor: Ana Zadro/Dnevnik/MS/HRT

Starijima nedostaje bliski kontakt, ali čuvajmo ih

-

-

Foto: - / -

Bliskost uz odgovornost, način je kako prevladati ove mnogima teške trenutke.
Koronavirus napada sve, no posebno su ugroženi stariji od 65 godina. Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom pokrenulo je kampanju „Odgovorni ostajemo bliski".

➡️ Koronavirus - najnovije informacije

Bake i djedovi s unucima - u vrijeme pandemije sve rjeđi prizor na našim ulicama. Gospodin Goran, unatoč tomu, nije odustao od druženja sa svojim unukom. Mnogi su ipak na oprezu, svjesni koliko je  koronavirus opasan za stariju populaciju. Paze na distancu kad su zajedno i nose masku. Mnogima samoizolacija teško pada, sa svojim najmilijima čuju se samo telefonom.

"Ograničite kontakte starijh i djece radi njihove sigurnosti"

Kampanja "Odgovorni ostajemo bliski", posvećena je upravo najranjivijoj skupini - starijima od 65 godina. Posebno se obraća mladima, onima koji su najmanje pogođeni koronavirusom.

- Ja znam da oni vole svoje bake i djedove, ali ako su večeras bili vani, ako su bili i družili se s 20 ljudi za koje ne znaju jesu li zaraženi ili nisu, a nisu imali maske, onda doista moraju biti oprezni, upozorava savjetnica ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Zvjezdana Bogdanović.

"Starijima nedostaje bliski kontakt, ali moramo biti ozbiljni"

- To je užasno težak emotivni, psihološki trenutak za sve nas. Ja znam da se želite i zabavljati i sve ostalo. Apeliram na vas da stvarno ovo shvatite najozbiljnije, inače nikome neće biti dobro, poručuje mladima predsjednica Matica umirovljenika Hrvatske Višnja Fortuna.

No distanca ne znači da se uopće ne smijemo družiti. Važno je, napominje Zvjezdana Bogdanović da se i dalje komunicira s dragim osobama, bilo da članovima obitelji, bilo prijateljima ili suradnicima. Bliskost uz odgovornost, poručuje kampanja, način je kako prevladati  ove mnogima teške trenutke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!