15:36 / 09.10.2019.

Autor: HRT

Štimac: Danas ima puno depresivne djece

-

-

Foto: - / -

U četvrtak je Dan mentalnog zdravlja. Ovogodišnja tema je prevencija samoubojstva. Obilježit će ga različite institucije na različite načine.
U četvrtak je Dan mentalnog zdravlja. Ovogodišnja tema je prevencija samoubojstva. Obilježit će ga različite institucije na različite načine, a u emisiji Studio 4 progovorilo se o mentalnom zdravlju u Hrvata, posebno mladih.

Gost emisije je bio primarius Domagoj Štimac, psihijatar u Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Primarijus je naglasio kako je veliki problem u Hrvatskoj taj što je nejednaka raspodjela stručnjaka za mentalno zdravlje, tako da oni nisu jednako dostupni svoj djeci u Hrvatskoj.

- Stanje u dječjoj psihijatriji je loše zato što u čitavoj Hrvatskoj postoji samo 40-ak dječjih psihijatara, rekao je.

- Zadnjih godina ima više problema mladih nego nekada. Danas djeca, zbog moderne tehnologije, ne mogu razviti potrebne emocionalne i socijalizacijske vještine kao što su to mogla djeca prije 30 ili 40 godina i onda u nekom konfliktu mogu reagirati neprimjerenom reakcijom ili intenzitetom.

Taj dio nije vezan za jednu osobu, nego za čitavu cjelinu, naglašava Štimac i dodaje kako dolazi do problema zato što ne mogu dobiti stručnu pomoć kakvu bi trebali imati.

Štimac ističe kako danas ima jako puno depresivne djece.

- Problem mentalnog zdravlja je edukacija svih, pa tako i roditelja i onih koji rade s djecom, rekao je i dodao kako postoje preventivni programi koji educiraju djecu da znaju reagirati u sukobu. Činjenica je da ima dosta vršnjačkog nasilja, ali nema ga više nego prije, samo što je danas to drugačije, rekao je.

Primarijus je naglasio kako je zabrinjavajući podatak da u jednom razredu od 25 učenika, njih petero ima problema s mentalnim zdravljem, a tek jedan dobiva stručnu pomoć.

Poliklinika  za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, provodi kontinuiranu edukaciju nastavnika i stručnog osoblja upravo vezano za zlostavljanje putem medija i društvenih mreža, tako da se oni znaju nositi s time, prepoznati problem i naći način kako odreagirati, naglasio je Štimac.

- To je nadstandard Zagreba, a to bi trebalo biti tako u svim dijelovima Hrvatske, rekao je.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!