08:57 / 21.10.2020.

Autor: prof. dr. sc. Ratko Matijević́, dr. med./HRT

Što bismo trebali s trudnicama u doba koronavirusa

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Smanjeni broj pregleda trudnica jedan je od ozbiljnih problema trudnoća za vrijeme pandemije koronavirusom.
Do siječnja nismo ni znali što je to. Od veljače s užasom smo gledali broj zaraženih u nedalekoj Italiji. A od ožujka i sami smo iskusili karantenu. Danas brojimo po nekoliko stotina novozaraženih i o novom koronavirusu, jednom od sedam koji nam izazivaju bolest, Sars-Cov2, čini se da znamo više nego ikad. Ali znanost svakim danom saznaje novo i prema novim saznanjima mijenjaju se i naše ustaljene navike, običaji, način života. „Novonormalno“ uvuklo se pod kožu.

➡️ Epidemija koronavirusa - u Zagrebu 337 novooboljelih
➡️ "Masku nosim, njome se ponosim”

A u tom bombardiranju informacijama i pokušaju života dok svemoćni i nevidljivi virus postoji, posebno je ranjiva jedna bitna skupina - trudnice. A upravo njihovi su pregledi čak i u ovo doba „novog normalnog“ iznimno bitni.

Smanjeni broj pregleda trudnica jedan je od ozbiljnih problema trudnoća za vrijeme pandemije koronavirusom. A evo i zašto i zašto je važno i dalje održavati redovne odlaske na preglede neovisno o rizicima i strahovima.

Antenatalna skrb uključuje sve pretrage i preglede trudnica za vrijeme trudnoće, od njenog početka pa do poroda, te u doba koronavirus infekcije, nažalost, biva bitnije promijenjena. Ne zato što treba biti promijenjena, mada bi se i o tome dalo razgovarati nego zato što postoji strah i otpor trudnica za dolazak na antenatalne ili bilo koje druge preglede u trudnoći. Što ako se zarazim, što ako se izložim opasnostima, a s mojom je trudnoćom sve u redu, razmišljaju trudnice i preskaču termine.

Strah da bi se u zdravstvenim ustanovama gdje se nalazi puno ljudi mogla lakše dobiti infekcija zbog moguće veće izloženosti opravdan je. Ne pridonose mu ni zatvorenost ambulanti, nemogućnost fizičkog ulaska u ustanove, posebice primarne zdravstvene zaštite, redovi i postupci trijaže koji, doduše, jesu potrebni, no mogli bi se provoditi i na bolji način - ukratko, sve to djeluje negativno na dostupnost sustava trudnicama i u konačnici rezultira nedolaskom na preglede. Ali...

Pregledi se ne smiju preskakati, pretrage se moraju obaviti

Najjednostavnije rečeno, pregledi se ne smiju preskakati, pretrage se moraju obaviti. Sve izvan toga rizik je puno veći od potencijalne zaraze koronavirusom od kojega se štitimo maskama i osnovnom higijenom. Jednostavno rečeno, antenatalna skrb tijekom trudnoće ne bi trebala nikako biti zapostavljena ni ignorirana zbog koronavirus pandemije.

Trudnice u nas nisu posebno istaknute kao rizična skupina, ali u praksi prate se pozornije. Zdravstveni sustav još se nije u potpunosti prilagodio novonastaloj situaciji, i još se traže modaliteti kako organizirati pregled.

I što bismo trebali? Dakle, na prvo mjesto treba postaviti jasne informacije i pravila. Ukoliko postoji potreba za direktnim kontaktom i pregledom u antenatalnoj zaštiti, trudnice se javljaju u jedinice koje im to osiguravaju. One trudnice koje imaju dijagnosticiranu koronavirus infekciju, one koje imaju određenu mjeru samoizolacije, te one koje imaju simptome bolesti, a nisu testirane, prije dolaska u zdravstvenu ustanovu trebale bi se najaviti istoj. Kod tog inicijalnog nedirektnog kontakta koji se može ostvariti na bilo kojoj razini zdravstvene skrbi, od patronaže pa do sveučilišnih klinika, ali isključivo u jedinicama koje imaju za to osigurane uvjete, treba jasno iznijeti probleme i podatke te će se u razgovoru procijeniti je li potreban direktan kontakt pregleda ili se može problem riješiti bez dolaska u ustanovu. Ako to nije opcija, bilo zbog hitnosti ili nedostupnosti, pri ulasku u zdravstvenu ustanovu kod trijaže treba navesti da postoji rizik od koronavirus bolesti i postupati po definiranim epidemiološkim mjerama.

Dostupnost zdravstvene skrbi bez obzira na infekciju

Vrlo je važno trudnicama dati do znanja da ni aktivna koronavirus infekcija ni bilo koja od navedenih mjera ni simptomi bolesti neće utjecati na dostupnost njihove zdravstvene skrbi. Takve će trudnice biti upućene u posebno određene dijelove zdravstvene ustanove koje su namijenjene pregledu bilo koronavirus pozitivnih ili koronavirus suspektnih osoba kako bi se izbjegao kontakt s drugim korisnicima te time smanjio rizik prijenosa bolesti. Također, nužno je da se i zdravstveno osoblje posebno pripremi i opremi za pregled i samim time smanji mogućnost vlastite zaraze. Sva naša rodilišta imaju organizirane i opremljene takve ustrojbene jedinice i vrlo je važno da trudnice znaju da takve jedinice postoje, da će se u njima osjećati sigurno, da neće biti izložene kontaktu s drugim bolesnim ili potencijalno bolesnim osobama te da ni samoizolacija ni simptomi nisu razlogom da ne zatraže antenatalnu skrb ako im je ona potrebna.

Što se svih ostalih, asimptomatskih (što ne znači nužno i zdravih) trudnica tiče, one također moraju imati antenatalnu skrb po njenom planu i programu. I tu se opet može kombinirati potreba za direktnim kontaktom s mogućnošću konzultacija na daljinu. Slično kako i kod gore navedene skupine ponajprije treba kontaktirati telefonom ili e-mailom zdravstvenu ustanovu u kojoj se kontrolira trudnoću te će se procijeniti je li moguće antenatalnu skrb osigurati bez ili je neophodan direktni kontakt. Ukoliko postoji potreba za direktnim kontaktom, bilo bi dobro da svaka antenatalna posjeta bude najavljena te da se rasporedom rada osigura socijalno distanciranje. To znači da se trudnice naručuju na preglede u točno određeno vrijeme, da se vodi računa o broju trudnica u ambulantama i čekaonicama, da se ostavi dovoljan razmak između dvije posjete kako bi se prostor mogao dezinficirati i prozračiti, te da se osiguraju sve one higijenske mjere koje mogu smanjiti prijenos bolesti: nošenje maski, provjera temperature kod dolaska i poticanje na pranje ruku.

Pridržavati se mjera

Svim su se mjerama naše ustanove prilagodile manje ili više uspješno, privatni sektor, naravno, reagirao je malo brže. No jedno je najosnovnije i najvažnije - pregledi se ne smiju preskakati. Pretrage se moraju obaviti. Jednako kao u doba kad nismo živjeli s Covidom-19.

I za kraj, mjere higijene, pravilno pranje ruku sapunom i vodom, socijalno distanciranje namijenjene su sa ciljem kako bi sigurnije i s manje rizika i posljedica prošli kroz ovaj period koronavirus pandemije i epidemije. Svakako ih se treba pridržavati.

Tablica obveznih pregleda

Plan antenatalnih posjeta u normalnoj, nekompliciranoj trudnoći:

● 7 tjedana ​prva posjeta i ultrazvuk, dijagnostika trudnoće, uzimanje anamneze, analiza rizika, planiranje skrbi i laboratorijskih pretraga

● 11 tjedana ​kontrola, analiza nalaza, ultrazvuk, tzv. „mini anomaly scan“, mjerenje nuhalnog nabora, kombinirani probir genetskih bolesti

● 16 tjedana ​​analiza nalaza, kontrolni pregled

● 20 tjedana​ kontrolni pregled, detaljni ultrazvučni pregled ploda tzv. "anomaly scan", probir rizika prijevremenog poroda

● 24, 28, 32 tjedna​ kontrolni pregled, krvni testovi po indikaciji, ultrazvuk po indikaciji

● 36 tjedana​​ kontrolni pregled i ultrazvuk, dogovor za porod

● 37, 38, 39 i 40 tjedana​ jednotjedni kontrolni pregledi, od 38 tjedana kardiotokografija(CTG)

● 40 tjedana te svaki drugi dan do poroda kontrolni pregled i CTG

● 40 tjedana i 10 dana​ indukcija porođaja

----------------------

prof. dr. sc. Ratko Matijević, dr. med.

Rođen je u Zagrebu gdje je 1984. godine upisao Medicinski fakultet i diplomirao 1989. Nakon završenog staža do 1993. godine radi u Kliničkoj bolnici Sveti Duh u Zagrebu. Trenutno radi u Klinici za ženske bolesti i porode KB Merkur, a uz užu specijalizaciju fetalne i maternalne medicine bavi se s ostalim segmentima struke.
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!