Što čitati u izolaciji? - 'Nebo puno knjiga' ili 'Kad se sruši svijet'

26.03.2020.

17:34

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

-

-

Foto: - / -

Književna kritičarka Jagna Pogačnik za dane kućne izolacije preporučuje djela simboličnih naslova 'Nebo puno knjiga' autorice Amy Meyerson i 'Kad se sruši svijet - knjiga nade za sretnije dane' Peme Chödrön.
Književna kritičarka Jagna Pogačnik za dane kućne izolacije preporučuje djela simboličnih naslova 'Nebo puno knjiga' autorice Amy Meyerson i 'Kad se sruši svijet - knjiga nade za sretnije dane' Peme Chödrön.

Amy Meyerson: 'Nebo puno knjiga', Mozaik knjiga

Amy Meyerson podučava kreativno pisanje na Sveučilištu u Kaliforniji na kojem je i sama diplomirala. Pisala je za brojne književne časopise, a 'Nebo puno knjiga' prvi je roman koji je napisala.

To je ljubavno pismo upućeno knjižarama i čitanju i priča o tomu kako naša prošlost oblikuje ono što ćemo postati. Svaka knjiga u sebi skriva poruku koje vas vodi do novog izazova i nove knjige, a na kraju toga čeka odgovor na sva pitanja koja su vas mučila.

'Nebo puno knjiga' roman je u kojem progovara o iscjeljujućoj moći knjiga i načinu na koji mogu promijeniti nečiji život. Lirska je to priča o obitelji, ljubavi i snazi zajedništva i ljubavi prema čitanju.

Glavi lik je Miranda Brooks. Ona odrastala je uz hrpe knjiga u knjižari ekscentričnog ujaka Billyja koji je samo za nju organizirao velike potrage za blagom.

Sve počinje u Mirandinom ranom djetinjstvu: još kao dijete bila je okružena knjigama, ljubav prema knjigama usadio joj je otac i zahvaljujući njemu sad je profesorica povijesti, a važnu ulogu je imao i njen ujak.

Na Mirandin dvanaesti rođendan Billy se tajanstveno razilazi s njezinom majkom i potpuno nestaje iz Mirandina života. O njemu više nikad ne čuje ništa. Šesnaest godina poslije, dobiva neočekivanu vijest: Billy je umro i ostavio Mirandi knjižaru 'Prosperove knjige' koja je na rubu bankrota, a ostavio joj je i svoju posljednju kartu za lov na blago.

Ona je spremna spasiti knjižaru, kao vlasnica spremna je na sve kako bi završila ujakov lov na blago, nailazi na puno tragova koje je njen ujak skrivao između korica knjiga. Polako kreće na put, i nije ni svjesna da će biti uvučena u tajnovitu potragu, putovanje koje će uslijediti na put će joj dovesti ljude iz ujakova života, ali otkrit će i tajne koje je njena majka tajila.

Što se skriva između korica knjiga koje je ujak ostavio? Na kakvo će putovanje krenuti kao nova vlasnica knjižare? Na kakve tajne nailazi? Što joj je krila majka? Što će učiniti kad istina izađe na vidjelo? – kombinacija je to zagonetki, ljubavi i obiteljske drame, roman pun strasti i napetosti

U priči o knjigama i o zadovoljstvu koje osjećamo čitajući knjige autorica nas vodi kroz pregršt tajni, o istini, ljubavi, ali i o knjižarama u današnje vrijeme.

Nailazimo i na probleme u obitelji, palete emocija u obiteljskim odnosima, opraštanje, kajanje, tajne, smrti, stare i nove ljubavi, slomljena srca, nesreće, knjige, knjižara, tajanstvene zagonetke, prijateljstva…

Likovi su emocionalno kompleksni i savršeni u svojim nesavršenostima. Priča je sva u zagonetkama toliko da i sama predstavlja jednu veliku zagonetku.

Pema Chödrön: 'Kad se sruši svijet - Knjiga nade za sretnije dane', Mozaik knjiga

Najomiljenija i najistaknutija duhovna autorica suvremenog doba Pema Chödrön nas potiče da u trenucima kada se naš svijet sruši, nemamo više čvrstog oslonca ili se osjećamo potpuno izgubljeni ne shvaćamo to kao probleme, prepreke ili kraj puta.

Tek kad ostanemo bez čvrstog tla pod nogama, možemo otvoriti svoje srce i um te shvatiti tko smo uistinu i smisao svojega života. Obično se smatra da bol i patnju moramo uljepšati ili otupjeti kako bismo s njima izašli na kraj, ali hrabrost da živimo u sadašnjem trenutku može donijeti jasnu percepciju, pa čak i iscjeljenje i duhovnu promjenu.

Autorica piše o sadašnjem trenutku kao učitelju, prihvaćanju onoga što se zbiva, suosjećanju, suočavanju s kaosom…

Pogledajte gostovanje Jagne Pogačnik u emisiji Dobro jutro, Hrvatska:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!