09:12 / 07.02.2021.

Autor: Istrage prometnih nesreća/B.A./HRT

Mnogi nisu ni svjesni da je imaju, a može biti kobna za vozače

Spavanje u prometu može biti kobno

Spavanje u prometu može biti kobno

Foto: Istrage prometnih nesreća / HRT

San je vrlo važan za svakoga od nas, ali zbog današnjeg načina života i brojnih bolesti, odnosno poremećaja spavanja, znatan postotak ljudi ne spava dovoljno ili kvalitetno. Manjak sna, čak i djelomičan, može itekako utjecati na aktivnosti kao što je vožnja.

- Vožnja je kompleksna zadaća, odnosno kompleksna radnja koja zahtijeva brojne mentalne sposobnosti. Zato nam je jako bitno da svi vozači, kada krenu s vožnjom budu naspavani, istaknula je u HTV-ovoj emisiji Istrage prometnih nesreća dr. med. Ana Jadrijević-Tomas, specijalistica neurologije iz Centra za poremećaj spavanja i budnosti Klinike za psihijatriju Vrapče.

Za odraslu dob preporučeno je od sedam do devet sati sna, no mnogima je to teško dohvatljiv cilj. Neki boluju od opstruktivne apneje u spavanju - poremećaja u kojemu dolazi do prestanaka disanja.

- To su kratke pauze koje onda najčešće prestaju razbuđivanjima kojih bolesnici često nisu ni svjesni. Kao posljedica dolazi do prekomjerne dnevne pospanosti. U pozadini apneje je kolaps gornjih dišnih puteva i zato mi danas imamo i učinkovit način liječenja s obzirom na to da znamo o čemu se u ovoj dijagnozi radi, rekla je Jadrijević-Tomas, istaknuvši da samo 50 posto bolesnika s neliječenom apnejom zaista ima prekomjernu dnevnu pospanost.

Mnogi oboljeli nisu ni svjesni da imaju apneju, a kod liječnika dođu nakon što ih partner upozori na hrkanje, pauze u disanju tijekom spavanja... Konačna dijagnoza se postavlja na temelju snimanja koje se može provesti i u domu bolesnika. Preporuka je da se vozača, ako se posumnja da ima apneju, uputi kod specijalista medicine spavanja te da do potvrde, odnosno isključenja dijagnoze ne upravlja vozilom.

- Apelirala bih na sve sudionike prometa koji posumnjaju da imaju jedan od simptoma apneje - da nam se jave na obradu, poručila je Jadrijević-Tomas.

Pogledajte razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!