Što je to divno u rekreativnom boksu

17.11.2021.

10:21

Autor: Vesna Mimica/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Što je to divno u rekreativnom boksu

Što je to divno u rekreativnom boksu

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HTV

Anita Kljajić sitna je i odlučna djevojka - boksačica. Prvi je meč izgubila tehničkim knock outom, ali to ju je samo motiviralo da još više trenira. Bila je višestruka prvakinja Hrvatske u boksu i sve je najbolje rezultate postigla tijekom školovanja za medicinsku sestru. Danas je trenerica boksa.

Anita je prestala trenirati i natjecati se kada je završila medicinsku školu. Dugo je radila kao medicinska sestra u operacijskoj dvorani te dodatno, no onda ju je zanimanje za njezine treninge potaknulo na razmišljanje da napusti tadašnji posao i posveti se rekreativnom boksu. Ako je pitate što je to tako divno u boksu, jednostavno će odgovoriti. Ovisite samo o sebi.

U drugim sportovima, a trenirala je i rukomet, ovisite o timskom radu, ovdje, u ringu, u borbi, samo o sebi. Njezina brzina, spretnost i sitna figura prednost su u ovom sportu. U Boksačkom klubu Sesvete, gdje je provela natjecateljske dane, vladalo je veliko zajedništvo i sloga. Trener je zapravo nije ni pitao želi li u ring, priča nam Anita svoju pomalo nevjerojatnu priču.

- Ljudi boks povezuju s nasilnim karakterom boksača, no to ni približno nije istina, tvrdi Anita. Svi koji se bave tim sportom bezrezervno su je podržali, pa i njezina obitelj. Sestra se bavila karateom, a brat je bio prvak u hrvanju. I otac je bivši sportaš. Jedino mama, što se i moglo očekivati, nije bila previše oduševljena Anitinim odabirom i nije dolazila na mečeve. No sada vježba kod nje, dodaje uz osmijeh Anita, pa su mir i ravnoteža postignuti.

S vremenom je broj zainteresiranih za njezine treninge rastao i Anita se sada posvetila samo treninzima za rekreativce. Svoje je treninge namijenila ženama. Na ovaj trening ne bi smjeli oni koji imaju problema s kralježnicom ili zglobovima.

Kao medicinska sestra, trenerica, a uskoro i fizioterapeutkinja, Anita ništa ne prepušta slučaju i smatra da se svi moraju savjetovati s liječnikom. No njezina je stručnost neupitna pa svi vježbači imaju izvrsnu stručnu skrb. A kad je riječ o prehrani i treningu, Anita nema savršen ili nepoznat savjet. Prehrana je, kaže, važna, no ne treba se zamarati brojenjem kalorija.

Anitine vježbe možete vidjeti već idući tjedan u rubrici Minuta za vas, koja se emitira na početku emisije Dobro jutro, Hrvatska.

Više pogledajte u videoprilogu!


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!