Što je to nocebo efekt?

17.02.2022.

07:00

Autor: Zdrav život/Matej Crnogaća/HRT

Što je nocebo efekt?

Što je nocebo efekt?

Foto: HTV / HRT

Neugodni osjećaji izazvani tjeskobom ili lošim očekivanjima, pojednostavljena je činjenica takozvanog nocebo efekta. Iako ja uvijek nema načina da se znanstveno objasni ovaj fenomen, priličan je broj potvrđenih rezultata pojave i placebo i nocebo efekata.

„Očekivanje određuje tijek“ – poznata je izreka neurologa i znanstvenog novinara Magnusa Heiera. Ona se u potpunosti uklapa u efekte placeba i noceba, kao vrlo važnih komponenti u procesu nekog medicinskog tretmana. Placebo je poznat još od vremena Galena i Hipokrata te vrlo dobro ilustrira moć ljudske psihe.

-  A misli se kad se kaže placebo, dakle na pripravak, recimo farmaceutski pripravak koji svojim izgledom i po svim svojim aspektima je potpuno identičan nekom drugom pripravku od kojeg se razlikuje samo po tome što u sebi ne sadrži nikakvu biološki aktivnu tvar, kaže prof.dr.sc. Vladimir Trkulja, Katedra za farmakologiju, MEF Zagreb.

Ti su efekti u medicini značajni iz čisto praktičkih razloga.

- Naime kad govorimo o stvarima koje služe za liječenje ili prevenciju bolesti, lijekovima, onda jako želimo, sukladno razvoju znanosti i svemu, biti sigurni da možemo detektirati uzročnu posljedičnost, da je lijek uzrok nečega. To želimo utvrditi sigurno, je l'. I želimo kvantificirati koliko taj učinak iznosi, kaže Trkulja.

- Zapravo se nalazimo u poziciji da probamo razlučiti koliko iznosi učinak lijeka, a koliko otpada na prirodni tijek tvar, stvari, dodaje.

Od 1961. godine placebo ima i svog zločestog brata po imenu nocebo. Opisuje ga se kao placebo efekt, ali u obrnutom smislu.

-To je fenomen da ljudi koji dakle tako primaju terapiju, u pokusu je l', koja zapravo sadrži, ne sadrži biološku tvar, osim popravka stanja bolesti što smo opisali, mogu doživjeti zapravo nuspojave. I to nuspojave koje nisu pripisive tome da su slabo liječeni pa su simptomi bolesti teži, nego po tipu slične onome što dobiva tretman ili čak i u sličnom postupku. To je dakle kao nekakav negativni placebo, kaže Trkulja.

Učinci i placeba i noceba pojavljuju se manje-više kod svih pacijenata, budući da svatko od njih ima svoja očekivanja što će mu pojedina terapija donijeti. Ti su učinci, isto tako, neizostavan dio kliničkih pokusa u ispitivanju lijekova i itekako se uzimaju u obzir.

- Bez toga u istraživačkom smislu je nemoguće zamisliti egzaktnu preciznu kvantifikaciju tog uzročno-posljedičnog efekta. A u svakodnevnoj medicini je taj hajdemo reći pozitivni transfer, popratni dio cijelog paketa, očekuje se i trebao bi biti zapravo neizostavan. On je ljudima važan, kaže Trkulja.

Osim toga, zanimanje za učinke placeba i noceba dodatno je pojačalo istraživanje nuspojava cijepljenja protiv virusa korone. Prema njemu, čak se dvije trećine osoba koje su primile placebo žalilo na tipične nuspojave cijepljenja – glavobolju i umor.


 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!