19:22 / 01.06.2019.

Autor: HRT

Što je to vazovagalna sinkopa?

-

-

Foto: - / -

Riječ sinkopa jedno je vrijeme bila najčešće izgovorena riječ u hrvatskim medijima, u razgovorima i na društvenim mrežama.
Riječ sinkopa jedno je vrijeme bila najčešće izgovorena riječ u hrvatskim medijima, u razgovorima i na društvenim mrežama. S malim odmakom ekipa emisije Zdrav život odlučila je istražiti što je zapravo sinkopa.

Reagira li i vaše tijelo na određene okidače kao što je prizor krvi, uske prostorije sa slabim dotokom zraka ili pak ekstremni emocionalni stres? Ako je odgovor da, možda imate vazovagalnu sinkopu – najčešći uzrok nesvjestice.

- Sinkopa je prolazni kratkotrajni gubitak svijesti. Situacija u kojoj osoba potpuno nekontrolirano gubi svoju svijest i najčešće i svoj mišićni tonus uslijed čega pada na pod ili podlogu koja mu je blizu, objasnio je prof. dr. sc. Branko Malojčić, dr. Med., spec. neurologije.

Takozvana vazovagalna sinkopa je jedan od najčešćih neuroloških ispada u općoj populaciji. Samo stanje bezopasno je, međutim uslijed pada može doći do ozljeda, posebno kod osoba starije životne dobi.

Sinkopu najčešće uzrokuje poremećaj krvnog tlaka, srčanog ritma ili poremećaj napetosti stijenke krvnih žila, najčešće u nogama.

Osoba izgubi svijest, ali je vrlo brzo povrati i počne normalno funkcionirati.

Sinkope se tako uglavnom pojavljuju prilikom dugog stajanja, u zagušljivim prostorima poput tramvaja ljeti, trgovačkog centra ili crkve, ali i na neugodne prizore – poput vađenja krvi.

Osobama koje su sklone sinkopama savjetuje se da izbjegavaju situacije koje provociraju gubitak svijesti, a kada osjete simptome – da sjednu ili legnu kako bi izbjegli ozljede.

U pripremi je otvaranje prvog u Hrvatskoj Centra za sinkopu i to u KBC-u Zagreb Rebro. Svrha mu je na jednom mjestu pružiti pacijentima sveobuhvatnu kvalitetnu skrb kroz suradnju neurologa, kardiologa i medicinskih sestara.

Svrha Centra za sinkope osigurati je brzu i učinkovitu obradu velikog broja pacijenata, spriječiti lutanje bolesnika od stručnjaka do stručnjaka. Ovako će im na jednome mjestu biti dostupne ciljani dijagnostički i terapijski postupci – sve na jednom mjestu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!