Što kada se roditelji ne mogu dogovoriti o skrbi za djete

15.05.2018.

09:40

Autor: E.L.S./HRT

default error photo
Dok se Švedskoj se na zajedničko skrbništvo nad djecom odlučuje oko 45% razvedenih, u Hrvatskoj je to praksa u samo 3% slučajeva.
Razvod braka stresan je za oba partnera, još je stresnije ako imaju djecu. Što kada se roditelji ne mogu dogovoriti o skrbi za djete? Tko može i pod kojim uvjetima majci ili ocu zabraniti viđanje djeteta? Kako zaštiti djete čiji roditelji svjesno ili nesvjesno (u najboljoj namjeri za djete) zlorabe svoje roditeljska pravo? Kako biti siguran što je nabolje za dijete?

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana obitelji u rubrici Imam problem govorilo se o zaštiti djece i pravu na zajedničko skrbništvo. Gostovali su sutkinja Ines Kovačević, Tatjana Brozić Perić, dipl. pravnica, ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Zagrebu i Bojan Klapčić, psiholog, Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo.

Roditeljska skrb može biti zajednička i podijeljena. Dok se Švedskoj se na zajedničko skrbništvo nad djecom odlučuje oko 45% razvedenih, u Hrvatskoj je to praksa u samo 3% slučajeva. Svoje iskustvo u brakorazvodnom postupaku i borbi za zajedničko skrbništvo nad djetetom članovi Udruge za ravnopravno roditeljstvo podijelili su s novinarkom Mirelom Micek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!