13:48 / 23.10.2020.

Autor: B.A./HRT

Što se dogodi ako dobijete koronavirus i gripu u isto vrijeme?

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Stručnjaci objašnjavaju zašto je ove godine posebno važno cijepiti se protiv gripe.
Dok cijeli svijet iščekuje cjepivo protiv koronavirusa, ono protiv gripe već je tu. Iako mnogi gripu dosad nisu doživljavali pretjerano ozbiljno i nisu hrlili na cijepljenje, stručnjaci upozoravaju kako je to ove sezone posebno bitno.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ Sve o koronavirusu
➡️ "Ratno stanje" na COVID odjelu u Dubravi

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak već je u rujnu objasnio zašto je važno cijepiti se.

- Ako bi se kombinirala gripa s koronavirusom, to bi bila vrlo teška bolest. Također, ako bi se preboljela jedna, pa druga bolest, posebno oni koji su slabijeg imunog stanja ili imaju kroničnu bolest - bila bi to jedna vrlo teška situacija, rekao je Capak.

Lisa Maragakis sa Sveučilišta Johns Hopkins u Baltimoreu u SAD-u za National Geographic je poslala sličnu poruku.

- Znamo da možete dobiti dvije virusne bolesti odjednom i teže je za vaš imunološki sustav da se obrani od njih u isto vrijeme. Postoji rizik od teškog oštećenja pluća, duže bolesti, težih komplikacija, čak i smrti, rekla je Maragakis.

Još nije poznato, kaže, povećava li zaraza Covidom šanse da se zarazite i gripom ili obratno, ali naglašava da ste definitivno ranjiviji jer virusne infekcije oštećuju tkivo u dišnim putevima.

Maragakis apelira na ljude da se cijepe što ranije jer je potrebno 10 do 14 dana od cijepljenja za razvijanje imunosti.

- Što dulje čekate, to vam se više povećavaju šanse da pokupite gripu, poručila je.

Maragakis kaže da cjepivo protiv gripe nikad nije sto posto učinkovito te da razina zaštite koju nudi varira od godine do godine. Međutim, dodaje, ono je najbolja prevencija koju imamo i trebali bismo je iskoristiti.

- Možda mislite da gripa nije velika stvar ako dobijete blagi slučaj, kad se osjećate loše nekoliko dana i simptomi nestanu sami od sebe. Ali samo pitajte nekoga tko se oporavio od virusne upale pluća uzrokovane gripom i shvatit ćete koliko to grozno može biti. Zbog toga možete završiti i u bolnici. Mislim da ljudi nisu svjesni koliko to može biti teško, poručila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!