Što sve treba sadržavati kućna ljekarna?

30.04.2018.

19:40

Autor: E.L.S./V.P./HRT

-

-

Foto: - / -

Ono što bi prosječna kućna ljekarna svakako trebala sadržavati su sredstva za ublažavanje manjih zdravstvenih tegoba i osnovni pribor za prvu pomoć.
Kada ste zadnji put zavirili u svoju kućnu ljekarnu? Može li se ladica s razbacanim raznim tabletama, lijekovima, flasterima i gazama uopće nazivati kućnom ljekarnom?

U kućnoj ljekarni bi se svakako trebao nalaziti osnovni pribor za prvu pomoć, zavojni materijal, flaster, sterilna kompresa, sredstvo za dezinfekciju rana, tablete protiv povišene temperature, tablete protiv bolova i eventualno protiv alergijskih reakcija, savjetuje doktorica Martina Anić, spec. obiteljske medicine.

Dodajmo ovome terapiju za kronične bolesnike, tlakomjer, toplomjer. Liječnici preporučuju da se kućne ljekarne nalaze na visokom – izvan dosega djece, te tamnom i suhom.

Kod nas nije ništa neobično da ljudi piju antibiotike koji su im ostali od prijašnje terapije, da si ih međusobno posuđuju i slično. Takvo ophođenje prema lijekovima ima višestruke opasnosti.

Po riječima doktorice Anić nekritično i propisivanje i uzimanje antibiotika dovelo je do velike rezistentnosti bakterija na viruse što je zapravo velika prijetnja za globalno zdravlje. Preporuka WHO-a je kada vam liječnik prepiše uzimati ga točno onako kako je liječnik ordinirao i onoliko dana koliko je liječnik ordinirao.

Naši sugovornici naglašavaju da se mi u Hrvatskoj na sreću možemo pouzdati u naš ljekarnički sustav i provjere kvalitete, tako da nikakvo gomilanje tableta nije preporučeno, kao ni kupovanje lijekova koji te provjere nisu prošli.

Kućnu ljekarnu je važno održavati. Liječnici preporučuju da izvadite sve vrećice i kutijice, stavite lijekove na hrpu i provjerite prije svega je li istekao rok trajanja lijekova, zatim ima li požutjelih, razmrvljenih lijekova ili onih za koje se na prvi pogled vidi da su pretrpjeli određene promjene.

Lijekove kojima je istekao rok treba maknuti iz kućne ljekarne jer s jedne strane imaju smanjenu djelotvornost, a kod nekih može doći i do određenih kemijskih promjena pa ne samo da nisu djelotvorni nego mogu biti i potencijalno opasni za zdravlje. Stoga ih treba i pravilno odlagati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!