19:16 / 29.04.2020.

Autor: Margareta Jozinović/Dnevnik/IMS/M.M./HRT

Stomatolozi u koronakrizi

-

-

Foto: - / -

Od ponedjeljka cijeli naš zdravstveni sustav opet počinje raditi u punom opsegu. Među ostalim, otvorit će se i stomatološke ordinacije.
Od ponedjeljka cijeli naš zdravstveni sustav opet počinje raditi u punom opsegu. Među ostalim, otvorit će se i stomatološke ordinacije. Ona u KBC-u Zagreb radila je i sve ovo vrijeme, uz posebnu zaštitnu opremu.

- Mi pri svom radu i korištenju rotacijskih instrumenata stvaramo veliku količinu aerosola i takav aerosol se širi po cijelom prostoru. Udišemo ga mi, sestre i pacijenti, rekao je prof. dr. sc. Željko Verzak, dr. med. dent., specijalist pedodont KBC-a Zagreb, te dodao da im tu pomaže poseban uređaj koji na neki način aerosol anulira tako da uvlači sav zrak skupa sa aerosolom, kondicionira ga, dezinficira i opet čisti upuhuje natrag u prostor.

Poliklinikom dnevno prođe i do 120 pacijenata pa su i medicinske sestre još opreznije.

- Mislim da nije u pitanju strah, mi smo svi te struke i ne razmišljamo o strahu nego kako pomoći pacijentu, rekla je Tatjana Molnar, medicinska sestra na Klinici za stomatologiju i voditeljica stomatološke poliklinike i dnevne bolnice KBC-a Zagreb.

Ono što ne mogu sami, bar kad je o dezinfekciji riječ, odrađuju posebni uređaji. Dovoljno je pet minuta da lampa ultraljubičastim zrakama dezinficira cijeli prostor. Pomažu i druga dva dezinfekcijska uređaja.

- Ušetali su mnogi suspektni, ali nijedan nije dokazano pozitivan covid pacijent ušao, ali mi smo spremni i odradit ćemo sve, ne radimo razliku, rekao je Verzak.

A razlike neće biti ni od idućeg tjedna, kad se mjere ublažavaju, a oni rade punim kapacitetima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!