Stručnjaci će besplatno pružati podršku djeci s bolestima srca

27.03.2023.

19:41

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/HRT/R.S.

Udruga Veliko srce malom srcu

Udruga Veliko srce malom srcu

Foto: HTV / HRT

U Hrvatskoj je više od 10 tisuća djece s bolestima srca, a svake ih se godine rađa oko 500. Kad govorimo o djeci s prirođenim srčanim greškama, vrijedi istaknuti da se njihovo stanje ne može izliječiti, nego samo palijativnim metodama, katkad i serijom operacija, lijekovima i stalnim nadzorom dovesti do toga da tek dijelom mogu živjeti poput zdravih vršnjaka. Ta djeca do sada nisu imala sustavnu psihološku i socijalno-pedagošku podršku. Stoga će im ubuduće stručnjaci Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba besplatno pružati podršku kako bi što kvalitetnije i sretnije odrastala.


Osmijehu prethodi mnogo borbi, liječničkih, dječjih i roditeljskih briga.

- Moj Leo je imao četiri operacije srca, i sve su bile u inozemnom centru, Ima Downov sindrom posljedično nakon komplikacije što se na žalost događa ponekad, ima cerebralnu paralizu, za HRT Dnevnik rekla je prof. Renata Fridrih, defektologinja logopetkinja. 

- Lovro je dijete sa složenom priloženo srčanom greškom, hipoplazija lijeve klijetke, do sada je imao tri operacije i sada je u dobi od 16 godina. Pomoć koja je nama roditeljima i djeci potrebna je nemjerljiva, jer ovog trenutka najveća podrška smo mi roditelji jedni drugima, kazala je Barbara Brzaj, dopredsjednica Udruge Veliko srce malom srcu.

Ruku pomoći roditeljima i djeci pružaju stručnjaci iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba. Od grupnih savjetovanja za roditelje do individualne podrške djeci.

- Neki imaju probleme s vršnjacima, neki imaju probleme pamćenja, što su sasvim logični posljedični problemi nakon teških i opetovanih zahvata na srcu. Neki imaju poteškoće čitanja, pisanja i cijeli niz drugih možda i emocionalnih nešto ozbiljnijih poteškoća, zato smo mi tu, istaknula je Vanja Slijepčević Saftić, dr. med. spec. pedijatrije/ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

U KBC-u Zagreb godišnje operiraju više od 200 djece sa srčanim problemima.

- Nije samo operacija na srcu ono što treba i samo ono operativno liječenje, jako je važan i povratak u život. Zato nam ova suradnja i ovaj ugovor sigurno daje jednu dodatnu dimenziju našoj djeci u pogledu problema u školovanju, problema integriranja u društvo, rekao je Dražen Belina, dr. med./specijalist dječje kirurgije, specijalist kirurgije, subspecijalist kardijalne kirurgije, KBC Zagreb; predsjednik Udruge Veliko srce malom srcu.

Što su djeca veća, veće su i potrebe, zato roditeljska srca danas veselije kucaju.

- Sretni smo i nadam se da će našim roditeljima i djeci biti jedan novi korak u bolju budućnost, kazala je Brzaj. 

- Srce je najvažnije jer bez srca nema ni života ni ljubavi, rekla je Fridrih. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!