Studentice u vrtićima potiču djecu na pranje ruku

11.03.2020.

21:00

Autor: Dominique Bratović-Vela/Dnevnik/B.A./HRT

default error photo
Buduće ljekarnice već godinama provode javnozdravstveni projekt "CPSApunčić- pravilno pranje ruku"
Dobro i temeljito perite ruke, slušamo i više puta na dan. Već nekoliko godina studenti farmacije u vrtićima promiču projekt kojim higijenskim navikama uče naša najmlađe, za koji su dobili i rektorovu nagradu. A kamo god dođu, predškolci ih dočekaju - spremni!

Malo kreme i kakao praha na ruci prije zajedničkog plesa - i evo prljavih ruku koje virusi i bakterije posebno vole. Ali predškolci iz Botinca znaju kako će se obraniti od njih.

- Ako nećemo prati ruke, onda će nas kora virus, kaže jedan od njih.

- Trebamo prati ruke jer bi nam došle te bakterije u želudac, poručuje drugi.


I to ne bilo kako - nego vrlo temeljito. Do koliko treba brojiti?

- Do 30. Teta nam je u vrtiću pokazala da moramo malo palac, lijepo to sve napraviti kako bi nam ruke bile lijepo čiste, kaže Mia iz Dječjeg vrtića Botinec u Zagrebu.

Sve što znaju, pokazali su na radionici studenticama farmacije. Buduće ljekarnice već godinama provode javnozdravstveni projekt "CPSApunčić- pravilno pranje ruku" za koji su dobile i rektorovu nagradu.

- Možda najjednostavniji način prevencije različitih bolesti, prehlada, gripa, upravo je pranje ruku, što se često zanemaruje, ističe Sara Koprivica iz Udruge studenata farmacije i medicinske biokemije CPSA.

- Čim smo mi jednu osobu uspjeli zainteresirati, jednu osobu okrenuti, jednu osobu informirati o nečemu, mi smo ostvarili svoj cilj, dodaje njezina kolegica Brigita Novak.

Imamo dovoljno higijenskih potrepština, poručuju iz vrtića, pratimo situaciju i čekamo odluke mjerodavnih o budućem radu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!