Supanje, ljetna zamjena za teretanu

21.07.2021.

06:49

Autor: Darko Santini/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Supanje

Supanje

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Za razliku od jedrenja ili surfanja ovoga puta predstavljamo sport za koji vam vjetar nije poželjan. Dakle, i kada ne puše uvijek je zanimljivo na moru, jer možete uzeti sup u ruke i odveslati kamo vas misli nose.

Supu, odnosno dasci na kojoj se vesla ne pogoduju ni vjetar ni valovi. Dakle idealna je za ljetne vrućine, za bonacu, za mirno more, a pogodna je za sve dobne skupine, kaže Emilio Bačić, predsjednik "SUP teama Volosko - Opatija". U njihovom klubu najstariji 'veslač' je rođen 1952. godine.

Čim je postao cijenovno pristupačniji sup se raširio među rekreativcima i natjecateljima, a u Voloskom je osnovan i klub koji je do nedavno bio sekcija Društva sportova na moru Volosko. Sve je to na amaterskoj, zapravo rekreativnoj razini ali članova je svakim danom sve više, i redovno se održavaju regate.

Mnogi kažu - supanje vam se uvuče pod kožu i postane vrlo brzo način života, rekreacija, ispušni ventil, jer ste sami na moru s vlastitim mislima, a još je ljepše veslati u društvu kaže članica Sup kluba Volosko - Opatija Radmila Bačić.

U klubu je mnogo djece. Nisu zapravo svi članovi kluba, ali redovito veslaju ispred Voloskog, čak se i natječu, a stariji ih potiču u tome. No more treba uvažavati. Situacija na moru može se relativno brzo promijeniti pa djecu na supu ne smijemo ostaviti izvan vidokruga. Posebno može biti opasno kada udari bura ili se s Učke spusti nevera.

Supanje je i iznimo korisno po zdravlje jer ljeti može u potpunosti zamijeniti teretanu, a jači trening ćete osjetiti svakim djelićem vašeg tijela kaže Željko Sroč, vitalni momak od samo 59 godina. Istodobno veslanje na dasci djeluje umirujuće. Supate li - brige se čine manjima.

Više pogledajte u videoprilogu!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!