Super junaci podučavaju mlade veganskoj prehrani

04.04.2023.

06:58

Autor: Lucija Žeger/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

"Zeleni život vege mama"

"Zeleni život vege mama"

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Svatko tko jest vegan, želi to postati ili ga samo zanima kako živjeti bez mesa, ribe, jaja i mlijeka svašta zanimljivo će pronaći u 204 strane šarene knjige "Zeleni život vege mama".

Iz znatiželje, ali i nedostatka stručne literature o veganskoj prehrani nastala je knjiga "Zeleni život vege mama", autorica Ive Janeš i Ivane Šimić.

S Ivom Janeš susrela se ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Iva Janeš knjigu "Zeleni život vege mama" napisala je zajedno s magistricom nutricionizma Ivanom Šimić te u suradnji sa doktorima:

- Knjiga je prva stručna literatura o biljnoj prehrani na našem govornom području ali je ujedno i temelj svih prehrana s posebnim naglaskom na biljnu prehranu. To je jedna riznica znanja u koju smo objedinili sve što možete zamisliti, odnosno sve što možete znati o prehrani i o nekakvom zelenom životu, objašnjava Iva Janeš.

204 stranice knjige podijeljeno je na dvije etape:

- Jedna je edukativna o nutrijentima, sve što trebate znati o obradi žitarica, u određenoj fazi života, sve to je obrađeno i još smo dodatno napravili naše super junake. Ova knjiga osim što je stručna literatura jer je namijenjena i doktorima, za njih smo napisali preko 7 stranica svih najnovijih istraživanja, ona je namijenjena svima pa čak i djeci i napravili smo je maksimalno zabavno koliko smo mogli, dodaje Iva.

"Zeleni život vege mama"

"Zeleni život vege mama"

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

u knjigu su uvrstile superjunake koji daju izjave da bi materijal bio zanimljiv i djeci, ali i cijela je knjiga atraktivno i šareno napisana.

- Još jedna njega super prednost jest što je jako lako čitljiva i što je svatko može razumjeti. Dakle tu knjigu obožavaju i bake i dede, mame i tate i netko to ne želi ni biti već se želi educirati o tom načinu života, i stručna za doktore, sve u tu jednu našu biblijicu znanja, ističe Iva.

U knjizi je preko 70 recepata koji su u potpuno biljnoj varijanti ali tradicionalnih okusa.

- Ono što je još izuzetno bitno je da svi recepti mogu biti bez glutena i alergijski prijateljski. Znači još jedan razlog izdavanja knjige je veliki broj alergičara koji se nema odakle educirati, a mi smo u knjizi obradili i to - dakle da se roditelji koji se susreću s intolerancijom i alergijom imaju stručnu literaturu u kojoj mogu zamijeniti namirnice koje dijete ne smije jesti, napominje Iva.

Iva Janeš

Iva Janeš

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Za našu je ekipu Iva Janeš pripremila zdravu tortu:

- To je 'allergy friendly' kolačić ali nimalo neukusan i nesladak jer se u njemu nalaze datulje i maslac od lješnjaka tako da je to jedna bogata tekstura, nema klasičnog brašna već sam samljela zobene pahuljice u brašno i pire od jabuke. Trebate blender i posudu za suhe sastojke i to je to, objasnila je Iva.

Bilo tko tko uzme knjigu u ruke i krene ju čitati, vidjet će koliko je to opsežno i bogato, ali na potpuno zanimljiv, jasan i jednostavan način.

"Zeleni život vege mama"

"Zeleni život vege mama"

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!