13:30 / 06.11.2021.

Autor: Zdrav život/HRT

Superhrana se nalazi svuda oko nas

Superhrana, ilustracija

Superhrana, ilustracija

Foto: Dean Rakita/Dusko Jaramaz / PIXSELL

Koncept funkcionalne hrane potječe krajem 80-ih godina iz Japana. Pored energetske funkcije, ima ulogu u očuvanju zdravlja. Pojednostavljeno rečeno, sadrži one sastojke koji smanjuju rizik nastanka bolesti ili se koristi tijekom liječenja kako bi se organizam brže oporavio.

Superhrana je marketinški termin koji se uvriježio u općoj, ali i znanstvenoj terminologiji, a označava namirnice bogate važnim nutrijentima. To su bioaktivne komponente kojih u namirnicama iz kategorije superhrane ima u izobilju.

- Mogu specifično djelovati preventivno na sprečavanje različitih oboljenja. Preporučuje se različitim kategorijama potrošača, od djece do ljudi starije životne dobi. Bez obzira da li se radi o bilo kojoj dobnoj skupini, superhrana je nešto što treba biti sastavni dio naše prehrane, kaže prof. Verica Dragović Uzelac sa zagrebačkog Prehrambeno biološkog fakulteta.

Istraživanja potvrdila blagotvornost nutrijenata na zdravlje

- Ono što se pripisuje svim tim nutrijentima, ili fitonutrijentima kako ih već zovemo, potvrdila su brojna istraživanja. To su njihova antioksidativna djelovanja i fenomenu da neutraliziraju štetna djelovanja slobodnih radikala. Oni uzrokuju oksidativni stres u ljudskom organizmu i onda kao posljedica toga nastaju različite degenerativne, kronične i druge bolesti, objašnjava prof. Dragović Uzelac.

Često se pogrešno misli kako namirnice iz kategorije superhrane spadaju u neku egzotičnu skupinu i kako ih je teško nabaviti. Istina je sasvim drugačija. Superhrana se zapravo nalazi svuda oko nas.

To su, dodaje profesorica - primjerice nar, kojeg nalazimo u izobilju na tržnicama, potom različite vrste bobičastog voća, poput borovnica, malina, kupina, crni ribiza. Postoje 'neuobičajene' vrste hrane koja nije još uvijek toliko zaživjela na našem tržištu - alge i preparati koji se od njih proizvode.

Višnja amarena i neretvanska mandarina su superhrana

U sklopu znanstvenih projekata na PBF-u dokazano je da i naša višnja amarena te neretvanska mandarina spadaju u superhranu. Osim voća, vrlo važna namirnica u kategoriji superhrane je i mlijeko.

- Ja bih se usudila reći da je mlijeko samo po sebi superhrana jer je to zapravo prirodna tekućina, koja sadrži izrazito široku paletu visokovrijednih prehrambenih sastojaka. Zapravo, ako malo šire pogledamo - rijetko koji napitak može parirati mlijeku po svojoj prehrambenoj i biološkoj vrijednosti, kaže doc. Irena Barukčić sa zagrebačkog Prehrambeno biološkog fakulteta.

Mlijeko, mlaćenica i sirutka

Osim što sam spada u superhranu, mlijeko je i osnova za kreiranje brojnih namirnica koje pripadaju toj kategoriji - mlačenica (stepka) i sirutka.

- To su zapravo proizvodi koje ne možemo tako često naći na našim policama, a zaista su visokovrijedni. Mlačenica je proizvod koji zapravo zaostaje nakon proizvodnje maslaca i sadrži sve sastojke kao i mlijeko, samo što ne sadrži mliječnu mast. Ali zauzvrat sadrži jedan poseban sastojak, a to je membrana masne globule. Kliničkim studijama se pokazalo da je to jedan izuzetno vrijedan hranjivi sastojak koji je jako dobar u borbi sa povišenim kolesterolom, dodaje doc. Barukčić.

Sirutka je nusproizvod koji zaostaje u proizvodnji sira. Izrazito je dobar izvor visokovrijednih proteina sirutke koji su lako probavljivi i koji kad se razgrađuju, razgrade u našem probavnom sustavu, zapravo rezultiraju nastankom različitih biološki aktivnih manjih komponenti proteina koji su pokazali recimo povoljne učinke na snižavanje krvnog tlaka, snižavanje kolesterola, poticanje imunološkog sustava i snižavanja tjelesne mase.

Sinergija pomno odabranog voća i povrća

Superhranu uglavnom povezujemo sa svježim sirovinama. No suvremena tehnologija omogućuje i preradu u nešto trajnije proizvode.

- Danas je vrlo aktualna jedna kategorija proizvoda koja se naziva minimalno procesirano voće i povrće. Vezano uz ono čime se naš laboratorij usko bavi - pomno odabrane vrste voća i povrća se kombiniraju kako bi antioksidansi i fitonutrijenti polučili sinergijsko djelovanje i kako bi ih unijeli u dovoljnim količinama u naš organizam, objašnjava prof. Verica Dragović Uzelac. 

U kategoriju superhrane spadaju i svježe cijeđeni sokovi te hladno prešana biljna ulja. Raznovrsnost prehrane jamči nam dovoljan unos nutrijenata iz kategorije superhrane, što pozitivno utječe na naše zdravlje i prevenciju niza bolesti. Funkcionalna prehrana tako može biti početak i uspješne borbe s bolestima uzrokovanih lošom prehranom. Postavite zdravlje visoko na ljestvici prioriteta.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!