Sušac: Oboljenja od e-cigareta ne smiju se ignorirati

03.10.2019.

13:09

Autor: P.F./HRT

default error photo
Nakon više oboljelih u SAD-u od nepoznate plućne bolesti koja se povezuje s pušenjem elektroničkih cigareta, pokušali smo doznati stanje u Hrvatskoj.
Nakon što je objavljena vijest o više oboljelih u SAD-u od nepoznate plućne bolesti koja se povezuje s pušenjem elektroničkih cigareta, pokušali smo doznati stanje u Hrvatskoj.

Podsjetimo, nedavno je objavljena informacija o sve više oboljelih u SAD-u od nepoznate plućne bolesti koja se povezuje s pušenjem elektroničkih cigareta, od kojih su neke osobe i preminule.

Na ovu je vijest reagirala i Udruga korisnika osobnih isparivača u Hrvatskoj (CROHM). Pozivajući se na podatke iz istrage krovnog američkog regulatora Federalne agencije za hranu i lijekove (FDA), kako je velik broj slučajeva oboljenja koristio e-tekućine u kojima se nalazio THC (psihoaktivna komponenta kanabisa i kemijski spoj naziva vitamin E acetat), iz CROHM-e su istaknuli da "ne postoji niti jedan dokaz ili nalaz da su ovi incidenti povezani s upotrebom kontroliranih i standardiziranih e-cigareta i e-tekućina".

"Diljem svijeta milijuni ljudi više od desetljeća koriste e-cigarete bez zdravstvenih problema, a relevantna istraživanja pokazuju znatno manju štetnost korištenja e-cigareta i ostalih proizvoda nove generacije u odnosu na klasične cigarete, uz emitiranje između 90 i 95% manje štetnih tvari", navode.

U CROHM-u ponavljaju da Hrvatska ima jednu od najstrožih regulacija u pogledu proizvoda nove generacije u koje spadaju i e-cigarete, strožu od zahtjeva EU Direktive o duhanskim proizvodima. 

Ministarstvo zdravstva ne odgovara o oboljenjima i ne planira mijenjati zakon o e-cigaretama

Ministarstvo zdravstvo upitali smo imaju li ikakvih saznanja o oboljenjima kao posljedici pušenja e-cigareta.

U odgovoru na to pitanje navode kako je člankom 19. Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda („Narodne novine“, broj 45/17 i 114/18) propisano da se elektroničke cigarete i spremnici za ponovno punjenje mogu stavljati na tržište samo u skladu s ovim Zakonom i odgovarajućim propisima Europske unije.

Citirani Zakon ne primjenjuje se na elektroničke cigarete i spremnike za ponovno punjenje koji su podložni zahtjevu za odobrenjem sukladno posebnim propisima kojima se regulira stavljanje u promet lijeka ili medicinskog proizvoda, navode u ministarstvu.

Također je citiranim Zakonom propisano kako su proizvođači i uvoznici elektroničkih cigareta i spremnika za ponovno punjenje obvezni obavijestiti ministarstvo o svim takvim proizvodima koje namjeravaju staviti na tržište. Obavijest se predaje u elektroničkom obliku šest mjeseci prije namjeravanog stavljanja na tržište. Za elektroničke cigarete i spremnike za ponovno punjenje koji su već stavljeni na tržište do dana stupanja na snagu ovoga Zakona, obavijest se podnosi u roku od šest mjeseci od tog datuma. Za svaku značajnu preinaku proizvoda podnosi se nova obavijest. Ovisno o tome je li proizvod elektronička cigareta ili spremnik za ponovno punjenje, obavijest sadrži zakonom određene podatke, objašnjavaju iz Ministarstva zdravstva.

U ministarstvu navode kako nemaju u planu izmjene i dopune citiranog Zakona, odnosno drugačije reguliranje tržišta e-cigareta.Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Europska komisija: upotreba elektronskih e-cigareta i potencijalna izloženost e-tekućinama koje sadrže nikotin mogu biti rizik za zdravlje

U Hrvatskoj ligi protiv raka pozivaju se na Izvješće Komisije Europskom parlamentu i Vijeću (dokument) u kojem stoji kako upotreba elektronskih e-cigareta koje se mogu ponovo puniti i potencijalna izloženost e-tekućinama koje sadrže nikotin u visokim koncentracijama mogu predstavljati rizik za javno zdravlje.

- U kontekstu trenutnih znanstvenih saznanja, mjere koje se odnose na e-cigarete za ponovno punjenje predviđene TPD-om i sekundarnim zakonodavstvom, 27 u kombinaciji s nacionalnom regulativom, pružaju odgovarajući i proporcionalan okvir za ublažavanje takvih rizika. To, međutim, ne isključuje potrebu za daljnjim proučavanjem tih proizvoda i njihove sigurnosti za potrošače (posebno u pogledu trovanja uslijed slučajnog unošenja e-tekućine i profila opasnosti različitih okusa). Također je potrebna povećana svijest građana o toksičnosti e-tekućina koje sadrže nikotin, a što bi se moglo postići nacionalnim edukacijskim kampanjama, navodi se u tom izvješću.

Države članice (EU) i Europska Komisija trebaju pažljivo nadzirati tržište e-cigareta za ponovno punjenje, kao i obavijesti primljene u skladu s člankom 20. stavkom 2. TPD-a. Također bi trebalo provesti daljnja istraživanja o određenim aspektima e-cigareta relevantnih za ponovno punjenje, poput ispitivanja emisija i sigurnosti okusa ili mješavina okusa. Dodatno istraživanje o ovim temama moglo bi koristiti svim korisnicima e-cigareta (jednokratne i punjive), stoji, između ostalog, u izvješću.

Dr. Ilona Sušac iz Hrvatske Lige protiv raka: Nemamo razloga za zabrinutost u pogledu e-cigareta, ali treba biti oprezan

- U Ligi protiv raka oslanjamo se na zaključke i smjernice Europske znanstvene komisije ne samo kada je ova tema u pitanju nego i sve drugo što je potencijalno štetno za ljudsko zdravlje, objašnjava za HRT dr. Ilona Sušac, potpredsjednica udruge.

Dodaje kako vjeruje da u pogledu e-cigareta trenutačno nema razloga za zabrinutost. No ističe da svi zajedno moramo poraditi na smanjenju broja konzumenata bilo kojeg oblika uživanja duhanskih proizvoda.

Oko pojave bolesti u SAD-u koja se povezuje s e-cigaretama rekla je da kada se pojavi neka nova bolest ili stanje opasno po život, prvo što liječnici traže je potencijalni uzrok.

- Trenutno sve oboljele u Americi povezuje činjenica da su uživali e-cigarete. Mi liječnici to ne smijemo ignorirati. Prvo javnost moramo upozoriti dok se naša pretpostavka ili ne dokaže ili ne isključi kao mogući razlog. Kao i svaki drugi komercijalni proizvod i e-cigarete su podložne stalnim promjenama i uvođenjem noviteta. Bez obzira na to što je taj oblik cigarete već dugo u uporabi, moguće je da je neka inovacija razlog za takav štetan učinak. Slična je priča i sa silikonskim implantatima kod povećanja dojki. Novija tehnologija čini se dovodi do većih rizika, smatra dr. Sušac.

Zaključuje kako treba biti oprezan i pametan.

- Svjedoci smo tisuća proizvoda koji se povlače s tržišta nakon što prouzroče štetu. To znači da ipak nisu tako dobro kontrolirani kao što bi trebali biti prije puštanja u uporabu, rekla je.

Valja napomenuti kako smo upite o štetnosti e-cigareta te eventualnim oboljenjima u Hrvatskoj osim resornom ministarstvu i Hrvatskoj Ligi protiv raka uputili i KBC-u Rebro, Klinici za plućne bolesti Jordanovac, Udruzi oboljelih od raka pluća i drugih bolesti pluća te predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj. Odgovori su zasad stigli samo iz Ministarstva zdravstva i Hrvatske Lige protiv raka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!