"Susjede brinu o susjedima"

14.09.2022.

07:07

Autor: Magdalena Šipić/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

"Susjede brinu o susjedima"

"Susjede brinu o susjedima"

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Druga faza sinjskog projekta "Susjede brinu o susjedima" u sklopu programa "Zaželi" privodi se kraju. Krajnjim korisnicama osigurana je pomoć, a zaposlenicama radno mjesto i, što je još važnije, dodatno osposobljavanje žena pripadnica ranjivih skupina koje bi im u budućnosti trebalo omogućiti povoljniji položaj na tržištu rada. 

Umjesto na Zavodu za zapošljavanje, Tanja Milanović je u programu "Zaželi". U projekt se uključila prije više od 3 godine.

- Za nas žene od 55 godina to puno znači, nalazimo se u toj dobi gdje nismo za nikoga, gdje se javljaš i  ne zadovoljavaš uvjete, objasnila je Tanja Milanović iz Glavica.

Stjecanje novih znanja i vještina je prijeko potrebno pa je traženje radnoga mjesta na sve zahtjevnijem tržištu olakšano, a rizik od društvene isključenosti te siromaštva sve manji.

- Nama dobro dođe, da popunimo kućni budžet jer neke su udovice, neki muževi imaju malu mirovinu. Kad platiš struju, režije i sve ne ostane ništa. Ovo je nama bilo dobro, istaknula je Vjekoslava Dolić iz Glavica.

I ne samo njima! Krajnjim korisnicima, osim kvalitete življenja povećana je i socijalna uključenost dok je rana institucionalizacija spriječena. No, to nije sve!

- Vezano za krajnje korisnike istražili smo kakva je potreba za pomagalima tako da bi olakšali krajnjim korisnicima pristup na javna događanja i ostale aktivnosti. Tu smo nabavili pomagala u iznosu do 10.000 kuna, naveo je voditelj projekta Ante Pavić.

Projekt je vrijedan gotovo 5,5 milijuna kuna, a 85% tog iznosa osigurano je u Europskom socijalnom fondu. A novca će biti još.

- Nadamo se da će u idućem razdoblju koji će biti trogodišnji biti dosta interesa jer je sve više krajnjih korisnika koji u teškim vremenima imaju potrebu za pomoć, rekao je gradonačelnik Sinja Miro Bulj

U drugoj fazi projekta "Susjede brinu o susjedima" svoje mjesto pronašlo je - 60 zaposlenica. A skrb i potporu - čak 370 korisnika.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!