14:05 / 12.11.2018.

Autor: V.M./M.V./HRT

Suzan Pitt dobitnica Nagrade za životno djelo 29. Animafesta

Suzan Pitt

Suzan Pitt

Foto: - / -

'Ugodno sam iznenađena', izjavila za Suzan Pitt, američka animatorica i slikarica čije su izrazito realistične slike i animirani filmovi prepoznati u cijelome svijetu, pa tako i na zagrebačkom Animafestu.
'Ugodno sam iznenađena', izjavila za Suzan Pitt, američka animatorica i slikarica čije su izrazito realistične slike i animirani filmovi prepoznati u cijelome svijetu, pa tako i na zagrebačkom Animafestu.

Ta uistinu velika žena animacije već je 70-ih godina prošlog stoljeća stvorila neke od najhvaljenijih i najutjecajnijih animiranih filmova. Njezinu je vrijednost i vrhunsku profesionalnost prepoznao i naš Animafest koji je autoricu nagradio za životno djelo. Nagradu će primiti u lipnju u Zagrebu na 29. Svjetskom festivalu animiranog filma Animafestu.

Rođena u Kansas Cityju, Suzan Pitt većinu života provela je između Europe i Sjeverne Amerike. U svijet animacije ušla je kroz slikarstvo, ljubav prema flori i fauni s halucinantnim pop-svjetovima i Meksikom kao vječnom inspiracijom.

Nagrada jednog od najvažnijih svjetskih festivala animacije laska svima: Velika hvala zagrebačkom Animafestu na ovoj prekrasnoj nagradi. Istinski sam iznenađena i počašćena. Cijeli sam život posvetila animaciji i srodnim medijima i ovo mi mnogo znači. Lijep pozdrav svima i vidimo se u Zagrebu u lipnju iduće godine. Zajedno ćemo pogledati i neke moje filmove,  izjavila je za Vijesti iz kulture Suzan Pitt.

Suzan Pitt osvrće se na društvene probleme i stvara napete dramaturške situacije propitujući filmske tehnike. Vrlo uspješna djela su joj bila izlagana u Momi u New Yorku, u Amsterdamu... Bila je i dio Venecijanskog bijenala svojim osebujnim stilom,  komentira umjetnički ravnatelj Animafesta Daniel Šuljić.

Kombinirajući u svojim filmovima različite tehnike - od izravnog rada na filmskoj traci do animacije pijeskom te crtačkih tehnika, Suzan Pitt stvara impresivne, tople i prepoznatljive priče. Hrvatska će je publika moći upoznati sljedeće godine na 29. Animafestu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!