Svaka deveta osoba boluje od dijabetesa

09.11.2021.

06:59

Autor: Tatjana Lisičin/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Dan šećerne bolesti

Dan šećerne bolesti

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Svaka deveta osoba u Hrvatskoj boluje od dijabetesa, zastrašujući je podatak koji su uoči obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti 14. studenog iznijeli članovi splitskog dijabetičkog društva. Do prije desetak godina oboljelih je bilo gotovo upola manje. Situacija je uistinu alarmantna. Dan šećerne bolesti s temom Dostupnost skrbi osobama sa šećernom bolešću i sloganom "Ako ne sada, kada?" obilježit će se nizom akcija.

Mjerenjem razine šećera u krvi, predavanjima, zdravstveno-rekreativnim akcijama i osvjetljavanjem splitskoga HNK i fontane na rivi plavom bojom, cijeli tjedan upozoravat će se na probleme oboljelih od dijabetesa. U Hrvatskoj ih je oko 550 tisuća, broj im ubrzano raste. Mnogi nisu svjesni svoje bolesti.

- Dijabetes je pandemijski rizik za zdravlje i čovječanstvo. Prema tome treba se okrenuti stvarnosti, prihvatiti ono što jeste i boriti se uz pomoć struke, a prvenstveno sebe. Ne čekati sutra, nego odmah reagirati, ističe predsjednik Splitskog dijabetičkog društva Branko Lulić.

Prevencija i otkrivanje dijabetesa na obiteljskim su liječnicima koji sve opterećeniji poslom za pacijenta imaju u prosjeku tri minute vremena. Nekada se o dijabetičarima skrbilo u dispanzerima.

- Razlika je u tome što je dostupnost zdravstvene zaštite oboljelima od šećera do sada već značajno opala. To se pogotovo naglasilo s ovom pandemijom koja je još više pogoršala uvjete rad i samu komunikaciju između pacijenta i liječnika, kaže liječnik obiteljske medicine dr.med. Merim Bezdrov.

Prevenciju dijabetesa financijski podupire Grad Split.

- Jedino u gradu Splitu se održava ovakav tip edukacije gdje se novooboljeli upoznaju, od liječnika opće prakse, preko specijalista, medicinske sestre, na različitim područjima, psihologa i to već 35 ciklus, kaže dopredsjednica Splitskoga dijabetičkog društva Vesna Zec.

COVID-19 je dodatno opteretio zdravstvo, ističu u Društvu, pa je ovaj tihi ubojica modernoga doba, nažalost, sve moćniji.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!