13:18 / 30.05.2018.

Autor: E.L.S./K.D./HRT

Svakog sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja – naučite pomoći!

-

-

Foto: - / -

U subotu na Cvjetnom trgu održat će se edukacija o kardipulmonalnom oživljavanju u sklopu akcije „Oživi me“

U subotu na Cvjetnom trgu održat će se edukacija o kardipulmonalnom oživljavanju u sklopu akcije "oživi me".

Zaklada «Hrvatska kuća srca» u suradnji sa Studentskom udrugom StEPP i Gradskim uredom za zdravstvo u sklopu akcije Oživi me i povodom Dana Grada Zagreba organizira u subotu, 2. lipnja, od 10 do 13  sati edukaciju o kardipulmonalnom oživljavanju, postupku prve pomoći kod opstrukcije dišnog puta (Heimlichov hvat) i obilnog vanjskog krvarenja. Također, svoj rad predstavit će i Savjetovalište za prehranu Grada Zagreba koje će građanima omo-gućiti savjete nutricionista i izračun indeksa tjelesne mase.

U Hrvatskoj svakoga sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, što čini 24 osobe u jednom danu ili oko 9.000 osoba godišnje. Iznenadna srčana smrt jedan je od najčešćih uzroka smrti uopće, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Ususret velikim vrućinama i povećanom riziku od srčanog zastoja, organizatori su pripremili za građane edukaciju u sklopu koje će moći na lutkama naučiti cjeloviti postupka oživljavanja. 

Čak 80  posto iznenadnih srčanih zastoja se događa izvan bolnice, a s obzirom da znamo kako je u tim trenucima svaka sekunda važna, potrebno je da što više sugrađana prođe kroz edukaciju oživljava-nja. Srčani zastoj je stanje u kojem srce prestaje pumpati krv. Tijelo ostaje bez opskrbe kisikom i hranjivim tvarima i za nekoliko minuta osoba umre.

Jedini postupak kojim se to može spriječiti jest brzo pozivanje hitne medicinske pomoći i započinjanje oživljavanja. Rana reanimacija i neodložna defibrilacija (unutar 1-2 minute) pokazala se kao učinkovita mjera s visokim postotkom preživljavanja ugroženih osoba, a spašavanje života u ovom slučaju obavljaju laici prije dolaska tima hitne medicinske pomoći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!