Sve veći broj djece ima problema s kratkovidnosti

12.03.2023.

19:45

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Sve veći broj djece ima problema s kratkovidnosti

Sve veći broj djece ima problema s kratkovidnosti

Foto: HTV / HRT

Klinika za očne bolesti KB-a Sveti Duh obnovila je prestižan status jedinog suradnog centra Svjetske zdravstvene organizacije za dječju oftalmologiju u Hrvatskoj. Jedan su od samo deset centara Svjetske zdravstvene organizacije za prevenciju sljepoće. Preventivni programi i edukacija stručnjaka iz drugih zemalja njihov su adut. Od iduće školske godine najavljuju istraživanje kratkovidnosti u osnovnim i srednjim školama grada Zagreba. U svijetu naime vlada pandemija miopije odnosno kratkovidnosti.

U vrtiću prije 10 godina danas 14-godišnjem Anti u sklopu preventivnog pregleda otkrivena je slabovidnost.  


- Uz pomoć dobre doktorice sam uspio nekako skoro već preboljeti tu bolest. Vidio sam na jedno oko različito nego na drugo. Bilo mi je nekako sve mutnije, veće i čudno mi je to sve nekako izgledalo, objasnio je Ante Nikšić


- Prilika je savršena jer vi nemate pojma. Niti vi primijetite, niti vam dijete zna reći da ne vidi. Znači bez pregleda ne možete primijetiti nekakav problem koji dijete ima. A da nije primijećeno na vrijeme dijete je moglo ostati slijepo ili imati neke teže probleme s vidom, rekla je Karolina Nikšić


Sljepoća je zbog nasljedne bolesti prijetila jedanaestogodišnjaku. Zahvaljujući skupoj prvoj genskoj terapiji u svijetu, koju u Hrvatskoj pokriva zdravstveno osiguranje, Erik vidi i svjetlo i boje.


- Samo naočale zbog dioptrije moram nositi i to je to. Ali inače svjetlost u očima mi se poboljšala, kazao je Erik Župčić.


- Čim je počeo hodati onda sam shvatila da on ne vidi jer se ono, gdje je mrak on više ne ide tamo ili se zaleti u nešto. Ja sam zadovoljna, to puno meni znači, da se vidi, rekla je Svetlana Župčić


Važno je to i za stručni tim Kliničke bolnice Sveti Duh. U dvije i pol godine gensku su terapiju aplicirali u 47 očiju.


- Mi smo postali šesti centar u svijetu koji primjenjuje prvu gensku terapiju u svijetu. To je lijek koji se daje za dvije oftalmološke dijagnoze koje su neminovno vodile ka sljepoći, sa samo jednom aplikacijom vrlo skupog lijeka, rekao je prof.dr.sc. Mladen Bušić, dr. med., predstojnik Klinike za očne bolesti KB "Sveti Duh". 


Ponosni su i na to što su obnovili status jedinog suradnog centra Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj.


- Možemo reći da imamo jedan od tri suradna centra za dječju oftalmologiju u Europi i jedan od deset suradnih centara za dječju oftalmologiju u svijetu, kazao je Bušić. 


Sljedeći korak je znanstveno istraživanje kratkovidnosti u osnovnim i srednjim školama grada Zagreba.


- Pogotovo što je jako puno rada današnje djece vezano uz rad na blizinu što uključuje ne samo više klasično čitanje i pisanje nego i rad uz različite oblike ekrana.Ono što se pokazalo da je zaista preventabilno u razvoju te miopije, to je da bi djeca trebala provoditi barem sat vremena na dnevnom svjetlu u nekoj žustroj igri, preporučila je prof.dr.sc. Mirjana Bjeloš, dr.med., specijalistica oftalmologije KB "Sveti Duh". 


Tako se može usporiti progresija i prevenirati kratkovidnost. Provodit će se početkom nove školske godine na 500 učenika i trajat će osam godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!