Sve više Hrvatica pije, evo zašto

05.12.2018.

10:00

Autor: HRT

-

-

Foto: - / -

Svake godine, od 15. studenog do 15. prosinca obilježava se Mjesec borbe protiv ovisnosti.
Svake godine, od 15. studenog do 15. prosinca obilježava se Mjesec borbe protiv ovisnosti. S ovisnošću o alkoholu u Hrvatskoj se bori oko 250.000 osoba, a  posljednjih godina sve više žena i mladih.

Ovisnost o alkoholu u Hrvatskoj ozbiljan je zdravstveni problem. A zabrinjava da se unazad 10 godina bilježi porast alkoholizma među ženama. "Ono što je posebno zabrinjavajuće je da sve više piju mlade žene. I ono što je inače karakteristično za ženske pacijentice starije dobi - da piju same, da se skrivaju, da članovi obitelji poslije nalaze razne boce na skrivenim mjestima, primjerice u pećnici, ormaru, cipelama...", komentirala je za emisiju Zdrav život Antonia Puljić, dr. med., spec. psihijatrije.

Taj obrazac kod mlađih žena više ne postoji. One piju po uvjetno rečeno "muškom" obrascu. Piju i opijaju se na javnim mjestima, u kafićima. Motivi okretanja alkoholu su najraznolikiji. Najčešće osoba pokušava popuniti neku emocionalnu prazninu, a često žene alkohol koriste kao svojevrsno sredstvo umirivanja.

"Nerijetko se događa da žena npr. ode u mirovinu ili dođe u to neko doba kada djeca odu svojim životom, muž i dalje radi i ona odjednom ostaje sama. Takozvani sindrom praznog gnijezda. Baš na našem odjelu imamo pacijentice koje tek tada počnu piti i postanu ovisne o alkoholu", kaže Puljić. Prosječna žena brže s ei lakše napije od prosječnog muškarca, najviše zbog tjelesne konstitucije. Još jedna razlika u spolovima je ta što je osuda društva prema ženama ovisnima o alkoholu daleko veća. Više pogledajte u prilogu emisije Zdrav život:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!