Sve više Hrvatica pije, evo zašto

05.12.2018.

10:00

Autor: HRT

default error photo
Svake godine, od 15. studenog do 15. prosinca obilježava se Mjesec borbe protiv ovisnosti.
Svake godine, od 15. studenog do 15. prosinca obilježava se Mjesec borbe protiv ovisnosti. S ovisnošću o alkoholu u Hrvatskoj se bori oko 250.000 osoba, a  posljednjih godina sve više žena i mladih.

Ovisnost o alkoholu u Hrvatskoj ozbiljan je zdravstveni problem. A zabrinjava da se unazad 10 godina bilježi porast alkoholizma među ženama. "Ono što je posebno zabrinjavajuće je da sve više piju mlade žene. I ono što je inače karakteristično za ženske pacijentice starije dobi - da piju same, da se skrivaju, da članovi obitelji poslije nalaze razne boce na skrivenim mjestima, primjerice u pećnici, ormaru, cipelama...", komentirala je za emisiju Zdrav život Antonia Puljić, dr. med., spec. psihijatrije.

Taj obrazac kod mlađih žena više ne postoji. One piju po uvjetno rečeno "muškom" obrascu. Piju i opijaju se na javnim mjestima, u kafićima. Motivi okretanja alkoholu su najraznolikiji. Najčešće osoba pokušava popuniti neku emocionalnu prazninu, a često žene alkohol koriste kao svojevrsno sredstvo umirivanja.

"Nerijetko se događa da žena npr. ode u mirovinu ili dođe u to neko doba kada djeca odu svojim životom, muž i dalje radi i ona odjednom ostaje sama. Takozvani sindrom praznog gnijezda. Baš na našem odjelu imamo pacijentice koje tek tada počnu piti i postanu ovisne o alkoholu", kaže Puljić. Prosječna žena brže s ei lakše napije od prosječnog muškarca, najviše zbog tjelesne konstitucije. Još jedna razlika u spolovima je ta što je osuda društva prema ženama ovisnima o alkoholu daleko veća. Više pogledajte u prilogu emisije Zdrav život:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!