09:35 / 08.11.2018.

Autor: I.H./HRT

"Sve za njega" - sve više muškaraca dolazi na pregled

-

-

Foto: - / -

Godišnje u Hrvatskoj od raka prostate oboli 1800 muškaraca, 800 ih umre. Te crne brojke iz godine u godinu rastu. Rak prostate drugi je po učestalosti zloćudni tumor kod muškaraca.
Nakon listopada, mjeseca posvećenog brorbi protiv raka dojke, u studenom se fokus javnosti seli na rak prostate. Godišnje u Hrvatskoj od raka prostate oboli 1800 muškaraca, 800 ih umre. Te crne brojke iz godine u godinu rastu. Rak prostate drugi je po učestalosti zloćudni tumor kod muškaraca. U Studiju 4 o tome su govorili Egidio Ćepulić, predsjednik Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate i Željko Kaštelan, predstojnik Klinike za urologiju KBC Zagreb.

Statistike su iz godine u godinu sve lošije, Kaštelan je rekao da je karcinom prostate jedan od najčešćih karcinoma kod muškaraca i da se radi o značajnom javnozdravstvenom problemu. 'Ukoliko bolest otkrijemo u ranoj fazi, gotovo sa sigurnošću se može izliječiti. Međutim, ako ne otkrijemo dovoljno rano i ako se bolest proširi, tada su rezultati liječenja loši. Simptoma pravih nema, nastojimo educirati stanovništvo i poručiti muškarcima da su u pojačanom riziku od oboljenja od raka prostate kada pređu 50. godinu života, ako u obitelji imaju rak prostate - tada muškarci nakon 50. godine moraju doći na urološki pregled', dodao je.

Ćepulić je ispričao svoju priču preboljenja raka prostate. Kazao je da je smatrao da je učestalije noćno mokrenje nešto što dolazi s godinama, ali nakon 50. godine je išao na redovite kontrole i ustanovljeno je da mu je PSA skočio. Osvrnuo se na činjenicu da je istovremeno bio i liječnik i pacijent, kazao je da ga nije iznenadilo jer je u godinama u kojima može doći do toga.

Kaštelan kaže da je u zadnje vrijeme napravljeno dosta na edukaciji muškaraca, često se govori o ovome problemu i imamo dosta javnozdravstvenih akcija. 'Već niz godina u studenome govorimo o muškom zdravlju. U RH smo posljednjih godina osnovali niz uroloonkoloških timova po ustanovama - okupljamo sve specijalnosti na jednome mjestu. Svake godine sve više govorimo o ovme problemu, sve više muškaraca se javlja na preventivne preglede - na KBC-u Zagreb već dvije godine djeluje i Centar za prostatu. Riječ je o jedinstvenom mjestu gdje pacijent može obaviti pregled, dijagnostičke pretrage i faktički može na jednom mjestuu vrlo kratko vrijeme obaviti čitavu obradu i dokazati ili isključiti bolest. Također, tim prati i liječenje bolesnika', dodao je.

Kazao je da bolesnicima nije uvijek lako govoriti o ovome problemu, ali osvješten je u javnosti kroz razne edukativne programe, pa muškarci češće dolaze na preglede i traže pomoć. 'Broj bolesnika se značajno povećao, a rezultati pokazuju da sve bolje liječimo ovu skupinu bolesnika', naglasio je.

Iz vlastitog iskustva i iz iskustva pacijenata, Ćepulić kaže da su supruge često velika podrška. 'Muškarci se danas oslobađaju toga da kažu da imaju nekakav problem. Obiteljska podrška je jako važna, ali važno je da sam čovjek odluči otići na pregled, da ga nije sram', rekao je. Naglasio je da je u SAD-u izliječenje raka prostate, ako se otkrije na vrijeme, 96-98%.

Kroz Hrvatsko društvo bolesnika s rakom prostate žele osvijestiti da je karcinom prostate sastavni dio života i kada o tome govorimo, ljudi moraju shvatiti da to nije nešto što je sramotno, to je nešto što je prirodno, što se javlja. 'U subotu imamo na Trgu jednu veliku akciju 'Svi za njega', vadit ćemo krv pacijentima starijima od 60 godina, biti će kolege urolozi koji će i davati će savjete, a iz krvi će se vidjeti je li povećan PSA ili nije. Oni koji će iamti poviše, ići će u 2 laboratorija gdje će se točno odrediti koliki je PSA jer o tome ovisi daljni postupak. U okviru akcije ćemo dijeliti knjižice i letke. Budući da narod ne zna da se prostata zove kestenjača, dovodimo iz Preloga malu lokomotivu gdje će se peći kesteni', dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!