Svi su ludi za zimskom školom folklora

06.01.2022.

17:08

Autor: Sanja Kos Bojanić/Regionalni dnevnik/I.B./HRT

Zimska škola folklora

Zimska škola folklora

Foto: Regionani dnevnik / HRT

U Koprivnici se održava Zimska škola folklora. Godine 1963. Školu hrvatskog folklora pokrenuo je dr. Ivan Ivančan. Proteklih 28 godina pod okriljem je Hrvatske matice iseljenika.

Jedanaestogodišnji Lukas Mihalić najmlađi je polaznik Zimske škole foklora. Stigao je iz Švedske. Prošle godine Zimsku školu folkora pratio je putem interneta, a zatim sudjelovao na Ljetnoj školi u Zadru. Voli hrvatsku tradicijsku glazbu i jedva je dočekao još jednu Zimsku školu folklora u Koprivnici.

Ima dobar zvuk i kad sam čuo bilo mi je baš dobro, kaže.

Uz tamburaški orkestar dio zaljubljenika u hrvatsku glazbenu baštinu bavi se i tradicijskim glazbalima.

- Ovdje sam prvi put, bila sam u dva navrata sa sinom, on je tad imao 11 godina i svidjelo mi se, došla sam se okuštati u sviranju miha, to je tradicijsko sviralo iz mog mjesta, kaže Albina Anreški iz Lopara na otoku Rabu.

Polaznici, njih 70-ak, imaju mogućnost učiti od najboljih. Mnogi od njih prođu sva četiri ciklusa, koliko je i područja koja obrađuju.

- Osnovna ideja te škole je bila da mnogi od njih zavole teren, da počnu istaživati ono čime se mi posebno ponosimo. Svi predavači hrvatske škole folklora su bili nekadašnji polaznici. Danas su to ugledni etnokoreolozi, istaknuo je voditelj plesa na Zimskoj školi folklora dr. sc. Andrija Ivančan.

Iako je prioritet upoznavanje s hrvatskom baštinom, neprocjenjiva su vrijednost škole i upoznavanja, druženja, razmjena iskustava i nova poznanstva, koja već više od pet desetljeća spajaju Hrvate sa svih strana svijeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!