Svjetski dan KOPB-a: COVID povećava rizik za oboljele

16.11.2021.

16:04

Autor: V.G./Hina/HRT

Plućna bolest

Plućna bolest

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Povodom Svjetskog dana kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB), 17. studenoga, Zaklada Hrvatska kuća disanja i Hrvatsko torakalno društvo upozorili su u utorak na rizične faktore za oboljele među kojima je i COVID-19, ističući važnost rane dijagnoze i cijepljenja.

Osobe s KOPB-om koje se zaraze koronavirusom imaju povećan rizik od teških komplikacija i veće smrtnosti jer COVID-19 dodatno oštećuje već ugroženi dišni sustav, upozoravaju društva u priopćenju.

Uz pretilost, dijabetes i kardiovaskularne bolesti COVID-19 dodatno povećava rizike oboljelih za teške komplikacije i smrtnost, ističu pulmolozi i naglašavaju važnost rane dijagnoze, prevencije te posebno cijepljenja.

- Dovoljno rana dijagnoza, terapijska intervencija i suradljivost naših pacijenata utjecat će na pozitivan ishod bolesti. Izbjegavanjem cigareta i zadimljenih prostora, redovnom fizičkom aktivnošću i komunikacijom s liječnicima, te izuzetno važno cijepljenjem protiv COVID-a, gripe i pneumokoka, oboljeli mogu smanjiti rizik od komplikacija i smrtnosti, ističe Miroslav Samaržija, pulmolog i upravitelj Zaklade Hrvatska kuća disanja.

KOPB je upalna bolest trajnog suženja dišnih puteva koja često ostaje zanemarena i dugo nedijagnosticirana sve do ozbiljnog pogoršanja. Treći je po redu vodeći uzrok smrtnosti na svijetu.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj od te bolesti boluje čak 400.000 građana, a godišnje umre oko 1600 osoba.

Svaki peti oboljeli koji završi u bolnici preminut će unutar godinu dana, a više od 40 posto pacijenata s KOPB-om pati od pogoršanja tijekom tri godine unatoč propisanoj terapiji, stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!