Svjetski dan močvarnih staništa obilježili zimskom biciklističkom turom

05.02.2021.

20:26

Autor: Regionalni dnevnik/HRT

Zimska biciklistička tura

Zimska biciklistička tura

Foto: HTV / HRT

Posjetiteljski centar Dravska priča u Noskovcima, nedaleko od Slatine, Svjetski je dan močvarnih staništa ove godine obilježio zimskom biciklističkom turom. Upozorivši na važnost očuvanja močvarnih staništa, tako su sve veći broj onih koji zbog covid krize putovanja koriste za istraživanje prirode odlučili animirati za dolazak u taj dio regionalnog parka prirode Mura - Drava.

Možda nije idealno vrijeme za bicikliranje, ali jest mjesto. Od interpretacijskog centra do takozvane luke u Noskovcima petkilometarska vožnja brzo prođe, a zaštićeni krajolik uz rijeku najbolje je upoznati tako da ga se najmanje remeti.

- Svako godišnje doba nosi novi aspekt i nove prizore Drave tako da cijele godine turist može nešto novo vidjeti na ovome području, kaže posjetitelj Luka.

Dobro to znaju i u obližnjoj Slatini, čija Turistička zajednica s razvojem Dravske priče računa i na veću posjećenost.

- Sigurno da bi nam puno značilo aktiviranje ovog područja u smislu turizma s obzirom da imamo dosta neiskorištenih smještajnih kapaciteta i da bi tu priču mogli povezati u jednu cjelinu, smatra direktor TZ Grada Slatine Jurica Bosak.

Zato uz zaštitu i istraživački rad, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode s partnerima iz 5 zemalja sudjeluje u projektu uređenja novih biciklističkih staza. Uz Muru, Dravu i Dunav, s obje strane rijeka bit će duge gotovo 1500 kilometara.

- Povezat ćemo te rute preko postojećih graničnih prijelaza, mostova, infrastrukture koja već postoji, ali smo si dali u zadatak da posjetiteljima na toj našoj ruti prezentiramo izuzetnu biološku raznolikost područja uz rijeku, istaknula je ravnateljica JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Virovitičko-podravske županije Tatjana Arnold Sabo.

Samo u ovome kraju na 90 kilometara bit će pet ključnih točaka za učenje i upoznavanje, a biljnih i životinjskih vrsta i čudesnih vidika je na pretek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!