Svjetski dan pneumonije i dijabetesa

12.11.2021.

15:12

Autor: Studio 4/IMS/I.Z./HRT

Svjetski dan pneumonije i dijabetesa

Svjetski dan pneumonije i dijabetesa

Foto: Pixabay / arhiva

Zbog pandemije koronavirusa zaboravili smo na ostale bolesti respiratornog sustava, posebno pneumoniju. Danas se obilježava Svjetski dan pneumonije i dijabetesa. Predstojnik Sveučilišne klinike "Vuk Vrhovac" prof. dr. sc. Dario Rahelić rekao je u HTV-ovoj emisiji "Studio 4" kako je vrlo čest slučaj razaznati ima li netko običnu respiratornu infekciju virusnog ili bakterijskog tipa ili je riječ o COVID-u ili čak o pneumokoknoj infekciji. 

Rahelić: Danas postoji čitav spektar različitih bolesti respiratornog sustava

Danas postoji čitav spektar različitih bolesti respiratornog sustava koje imaju slične simptome.

- Vrlo često dijabetički bolesnici razvijaju tešku kliničku sliku vezanu uz pneumoniju, neovisno je li ona uzrokova COVID-om ili nekom drugom infekcijom, poručio je.

Dodao je kako se dijabetički bolesnici vrlo rijetko cijepe protiv pneumokoka.

- Pneumokok može imati blage simptome, najčešće antisimptomatske, te su najčešći prenositelji pneumokoka djeca. Starija populacija ili kronični bolesnici mogu dobiti teške simptome, pa čak mogu imati i smrtonosni ishod, kazao je.

prof.dr. sc. Dario Rahelić

prof.dr. sc. Dario Rahelić

Foto: Studio 4 / HRT

Kalaica: I s dijabetesom se može kvalitetno živjeti

Dijabetičarka Maja Kalaica naglasila je kako je dijabetes dobila već u devetnaestoj godini, te se već četiri godine biri s dijabetesom tipa 1. Dodala je kako ne zna od koga je dijabetes naslijedila, jer u njenoj obitelji nema poznatih slučajeva te bolesti, ali istaknula je kao je to autoimuna bolest koja se svakome može pojaviti.

- Prije otkrivanja bolesti imala sam prilično zdrav i aktivan život, to je stvarno veliki pus za dijabetes, jer on zahtijeva da je osoba odgovorna i ozbiljna. Samo sam uvela terapiju i nastavila sam živjeti svoj život kao i prije, rekla je.

Istaknula je da je nutritionist, te balansira s namirnicama. Kalaica je dodala kako se i s dijabetesom može kvalitetno živjeti, ali mora se paziti na razinu šećera. 

Maja Kalaica

Maja Kalaica

Foto: Studio 4 / HRT

"Osobe sa šećernom bolesti moraju primiti barem jedanput u životu cjepivo protiv pneumokoka"

Rahelić je rekao kako se može i cijepiti protiv pneumokoka, te da nema najboljeg perioda kada bi ga trebalo primiti.

- Osobe sa šećernom bolesti ga moraju primiti barem jedanput u životu. To može biti i istovremeno kada idu na cijepljenje protiv gripe. Dobit će cjepivo protiv gripe u jednu ruku, a cjepivo protiv pneumokoka u drugu ruku. Znači u jednom posjetu liječniku, mogu dobiti oba cjepiva, poručio je.

Osobe koje imaju loš imunosustav mogu se i docjepljivati, ali uglavnom osobe sa šećernom bolesti za tim nemaju potrebe. 

Kalaica je rekla da je hipoglikemija manjak razina šećera (glukoze) u krvi. Neki od simptoma su drhtavica, nesvjesnost, osobe se ne mogu koncentrirati, te da hipoglikemija dosta opasno djeluje na mozak. U tom trenutku osoba ostaje bez kisika.

U subotu se održava i izložba posvećena šećernoj bolesti na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

Cijeli razgovor o pneumoniji i dijabetesu možete pogledati u nastavku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!