18:41 / 13.11.2019.

Autor: HRT

Svjetski dan šećerne bolesti

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na sam Svjetski dan šećerne bolesti 14. studenoga Zagrebačko dijabetičko društvo će provesti javnozdravstvenu akciju pod nazivom "Ulicama grada svjesnost o dijabetesu!"
Svjetski je dan šećerne bolesti. U našoj je zemlji oko 500 tisuća oboljelih. No mnogo ljudi nije svjesno da boluje od dijabetesa sve dok ne počnu komplikacije, ističe ravnatelj zagrebačke Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac Dario Rahelić.Međunarodna dijabetička federacija i Svjetska zdravstvena organizacija 1991. godine započeli su s obilježavanjem Svjetskog dana šećerne bolesti kao odgovor na rastuću prijetnju koju predstavlja šećerna bolest. Događaj je to koji se obilježava diljem svijeta i  službeni je dan svjesnosti o šećernoj bolesti pri Ujedinjenim narodima.
Kako uspješno dijabetes držati pod kontrolom
Na sam Svjetski dan šećerne bolesti 14. studenoga Zagrebačko dijabetičko društvo će provesti javnozdravstvenu akciju pod nazivom "Ulicama grada  svjesnost o dijabetesu!"

U posebnom tramvaju ZET-a koji će prometovati od 11 do 13 sati Zagrebačko dijabetičko društvo će uz pomoć medicinskog osoblja održati besplatnu provjeru šećera u krvi zainteresiranim građanima koji će također moći iskoristiti priliku te dobiti savjet dijabetologa i nutricionista s KB-a Svetog Duha koji će se voziti u tramvaju.

Dijabetes je u Hrvatskoj jedan od vodećih zdravstvenih problema i broj oboljelih stalno raste. Više o toj temi i samoj šećernoj bolesti govorili su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska Zrinka Mach, predsjednica HSDU-a i prof.dr.sc. Dario Rahelić, predstojnik Sveučilišne klinike" Vuk Vrhovac" u Zagrebu.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!