19:58 / 02.04.2020.

Autor: Gordan Ćelić/Dobro jutro, Hrvatska/I.B./V.M./HRT

Svjetski dan svjesnosti o autizmu

-

-

Foto: - / -

UN je 2008. godine proglasio 2. travnja Svjetskim danom svjesnosti o autizmu. Ovogodišnjem obilježavanju pridružujemo se prikazivanjem dokumentarnog filma na HRTi i posjetom Udruzi za autizam u Zagrebu.
UN je 2008. godine proglasio 2. travnja Svjetskim danom svjesnosti o autizmu. Ovogodišnjem obilježavanju pridružujemo se prikazivanjem dokumentarca na HRTi i posjetom Udruzi za autizam u Zagrebu.

Cilj Svjetskog dana svjesnosti o autizmu je skretanje pozornosti na potrebu poboljšanja kvalitete života osoba s poremećajima iz spektra autizma te omogućavanje takvim osobama ispunjen i smislen života kao sastavnog dijela društva.

'Svaka istina prolazi kroz tri faze. Prvo je ismijana, zatim oštro osporavana, da bi naposljetku bila prihvaćena kao samorazumljiva.' - temeljna je to misao i nit vodilja jedne od epizoda dokumentarne serije 'Susreti s autizmom' scenarista i redatelja Mladena Santrića koja traga za uzrocima i objašnjenjem porasta broja djece kojoj se dijagnosticira autizam.
Kako je živjeti s autizmom? 'Autizam u doba korona virusa  –  stanje izolacije u karanteni'

Udruga za autizam Zagreb
u povodu Svjetskog dana svjesnosti o autizmu poručila je da prvi puta nakon proglašenja tog dana neće ga obilježiti kao svake godine na gradskim trgovima, raznim događanjima i puštanjem plavih balona.

- Ostat ćemo u svojim kućama i svima poručiti da učine isto kako bismo zaustavili ovaj virus i što prije se vratili normalnom životu, stoji u poruci Udruge za autizam Zagreb.

U ovom trenutku kada nam je svima ograničeno ono što smatramo 'normalnim', kada smo u izolaciji, razdvojeni od svojih obitelji, prijatelja, kolega, možemo izvući poruke iz situacije oko nas.

- Ove godine nismo na trgovima ali svi vi ste puno bliže našoj rutini, onome što proživljavamo cijelu godinu. U svojim domovima, izbjegavajući velike gužve, grčevito se držeći rutina, sramežljivo hodajući u dućan, skrivajući se iza maski uz vrlo rijetko druženje s prijateljima, ističu iz udruge.

Evo i molbe vezane za aktualnu situaciju: Kada izađemo iz ove karantene, kada se maknu preporuke, dnevne restrikcije i svi izađite van, molimo Vas nemojte zaboraviti nas koje autizam drži u vlastitoj izolaciji i ograničava u životu.

O tim važnim porukama ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska razgovarala je s predsjednikom Udruge za autizam Zagreb Igorom Ružićen i članicom udruge Dunjom Tadić:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!