Svjetski je dan knedli!

08.09.2022.

06:54

Autor: HRT/Hina

Knedle sa šljivama

Knedle sa šljivama

Foto: Julia Wozniak / Shutterstock

Svjetski dan knedli, poslastice s tradicijom dugom preko 2000 godina. Obilježit će se u danas s ciljem očuvanja knedli u njihovu tradicionalnom obliku sa šljivama i marelicama, te motivirati ljubitelje da nastave razvijati njihovu proizvodnju.

Ljubitelji knedli iz 42 zemlje širom cijelog svijeta podržali su inicijativu za pokretanje Svjetskog dana knedli, koji se održava svake godine 8. rujna.

Datum obilježavanja nosi trostruku simboliku - simbolizira vrijeme kada šljiva sazrijeva, pa se rujan smatra mjesecom knedli. Osim toga, dvije knedle čine oblik broja "8", a kada se "8" postavi u horizontalni položaj dobije se znak za beskonačnost, što je dobar pokazatelj dugotrajnosti i potencijalne beskonačnosti tradicije ovoga jela, ističu iz "Ferdinand knedli".

Na knedlama su odrasle stotine generacija u Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Srbiji, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Mađarskoj i ostalim europskim zemljama. Ljudi iz tih zemalja danas žive širom svijeta, zbog čega se Svjetski dan knedli može slaviti na svim kontinentima.

Knedle je, primjerice, obožavao car Ferdinand I, pripremale su se i na dvoru bana Jelačića, a njihov je ljubitelj bio i Nikola Tesla. Organizatori obilježavanja Dana knedli poručuju ljubiteljima kako je jedan od najboljih načina proslave tog dana da u svojim domovima pripreme knedle po receptu mama ili baka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!