Svjetski je dan oralnog zdravlja

20.03.2018.

08:21

Autor: E.L.S./HRT

default error photo
Studenti će zajedno s dekanom i nastavnicima Stomatološkog fakulteta održati kratke prezentacije preventivnih programa koji se provode na Stomatološkog fakultetu.
Javnozdravstveni odbor Udruge studenata dentalne medicine poziva na obilježavanje Svjetskog dana oralnog zdravlja koji će se održati od 13.00 do 17.00 na Trgu Petra Preradovića (Cvjetni trg) u Zagrebu.

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska stomatolozi prof. dr. sc. Hrvoje Jurić, dr.sc. Ivana Pavić Šimetin i dr. sc. Anka Jurišić Kvesić predstavili su nacionalni program Zubna putovnica.

Strah od stomatologa se može kontrolirati sedacijom. Ove godine će, osim na Cvjetnom trgu, biti i na dodatnim lokacijama - Medicinski fakultet, Stomatološka poliklinika Zagreb - Perkovčeva, Studentski centar te FER - studentski restoran „Cassandra".

Studenti će zajedno s dekanom i nastavnicima Stomatološkog fakulteta održati kratke prezentacije preventivnih programa koji se provode na Stomatološkog fakultetu za širu populaciju i posebne skupine.

Ovogodišnji slogan „Reci aaa: Brigom o zubima, odabirem zdravlje!", podsjeća nas na uzajamnu vezu između zdravlja usne šupljine i općeg zdravlja pojedinca, poručuju iz Javnozdravstvenog odbora.

Zainteresiranim prolaznicima će prenijeti znanje o oralnoj higijeni, podijeliti informativne letke te promotivne proizvode sponzora. Prijateljskim pristupom, koji će biti popraćen dodatnim zabavnim sadržajima pokušat će ukloniti strah od stomatologa te zainteresirati građane na redovite kontrolne preglede i bolje provođenje oralne higijene.

Svjetski dan oralnog zdravlja obilježava se 20. ožujka, a prvi je put obilježen 1994. godine, kada su Svjetski dan zdravlja Svjetske zdravstvene organizacije posvetili zdravlju usne šupljine. Cilj je podizanje svijesti, kao i ohrabrivanje obitelji i zajednice da poduzmu mjere za smanjenje štetnih posljedica koje uzrokuju bolesti usne šupljine.

Hrvatska ima podatke na razini svjetskog prosjeka, a to je da na 100.000 stanovnika godišnje 12 osoba obolijeva od karcinoma usne šupljine, glave i vrata. To je 450 osoba godišnje, no veliki problem je što kod nas oko 70 posto oboljelih umire, a to je oko 350 osoba godišnje, dok je prosječna stopa smrtnosti u svijetu oko 50 posto, kazao je Ivan Alajbeg, predsjednik radne skupine za rano otkrivanje oralnog karcinoma pri Ministarstvu zdravstva.

Svjetski dan oralnog zdravlja obilježava se i u Rijeci danom otvorenih vrata klinike za dentalnu medicinu. Stomatolozi nude besplatne preglede i konzultacije za sve zainteresirane građane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!