Svjetski prvak u ronjenju David Čustić: jednostavno sam rođen za to

15.08.2018.

10:03

Autor: E.L.S./D.S./HRT

default error photo
Kada je prije šest mjeseci i sam probao roniti na dah s perajama i bez peraja svi su shvatili da imaju potencijalnog prvaka u svojim redovima.
Dugotrajno ulaganje u mlade, stručan sportski i pedagoški rad s njima višestruko se vraća Klubu podvodnih aktivnosti iz Kostrene i to već godinama jer su stalno u vrhu ronilačkih sportova u Hrvatskoj.

No prije dvije godine u klub je došao donedavni plivač riječkoga Primorja da bi radio s mladima kao trener, a kada je prije šest mjeseci i sam probao roniti na dah s perajama i bez peraja svi su shvatili da imaju potencijalnog prvaka u svojim redovima.

Na svjetskom prvenstvu u Italiji održanom prije mjesec dana David Čustić osvojio je srebro roneći bez peraja i zlato s novim svjetskim rekordom roneći s perajama. Stari je rekord također Hrvata Gorana Čolaka popravio za dva metra izronivši kod oznake od 258 metara. Potrebno je i ostati priseban, odnosno svjestan odmah nakon izrona, odgovarati na pitanja sudaca kako bi rekord bio priznat, a David je i taj test prošao.

U klubu kažu da je njegov napredak nevjerojatan i da se osobe s takvim mogućnostima u ronjenju na dah rađaju jednom u pola stoljeća. Reprezentacija Hrvatske ukupno je druga na svijetu, odmah iza Italije, a David se izvrsno uklopio u ionako vrhunsku reprezentaciju.

Pomladak Kostrene također napreduje uz rad s Davidom, djeca kažu - strog je, ali dobar trener.

Davida zanimaju i druge discipline u ronjenju na dah, nada se da će uz dosta vježbe i treninga napasti i dubinske rekorde. No već sada s ovako fantastičnim rezultatima sigurno će povući neke od mladih ronioca da još više istraže dubine našega lijepog mora ili da se posvete nekoj od bazenskih disciplina ronjenja na dah.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!