Svjetski tjedan svjesnosti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata

12.04.2018.

10:22

Autor: E.L.S./HRT

default error photo
Glavni rizični čimbenici za nastanak raka usta i usne šupljine su pušenje i alkohol, dok je kod raka usnica to prvenstveno izlaganje suncu.
Ovaj tjedan obilježava se Svjetski tjedan svjesnosti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata.

Na zagrebačkom Stomatološkom fakultetu (Gundulićeva 5) i ove će se godine održavati pregledi usne šupljine za građanstvo, sutra 13. travnja od 9 do 12 sati.

Studenti Stomatološkog fakulteta će organizirati štand na Cvjetnom trgu, sa svrhom informiranja građana o oralnom karcinomu i naglasiti važnost provođenja redovitih pregleda u svrhu što ranijeg otkrivanja bolesti.

Karcinom usne šupljine jedan je od karcinoma s najnepovoljnijom prognozom. Značaj za hrvatsko stanovništvo je znatan, s obzirom na oko 450 novih slučajeva karcinoma usne šupljine godišnje, uz godišnju smrtnost od oko 350 osoba, a što je više od zbroja slučajeva smrti od melanoma i vrata maternice.

Prognoza bolesti može se značajno popraviti ranim otkrivanjem. Postupak ranog otkrivanja vrlo je jednostavan a sastoji se od pregleda oralne sluznice koji se provodi u sklopu rutinske stomatološke kontrole.

Glavni rizični čimbenici za nastanak raka usta i usne šupljine su pušenje i alkohol, dok je kod raka usnica to prvenstveno izlaganje suncu, te kod raka stražnjeg dijela usne šupljine humani papiloma virus.

Zabrinuti se treba ako u ustima imamo bolne ranice ili izrasline i bilo kakve promjene na sluznici koje su bijele ili crvene i ne prolaze. Jedan od simptoma je i krvarenja iz usta, te otežano gutanje, promjena glasa ili promjena mimike lica.

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovali su prof. dr. Ivan Alajbeg, prodekan Stomatološkog fakulteta za međunarodnu suradnju i prof. dr. Mirko Ivkić, specijalist sa Klinike za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata iz Vinogradske bolnice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!