Talijanski stručnjaci spašavaju vrijednu kulturnu baštinu u Petrinji

15.01.2021.

16:18

Autor: Vijesti iz kulture/Hina/V.M./HRT

default error photo
Sakralni objekti kulturna su dobra koja su pretrpjela najveću štetu u potresima na području Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije, no većina predmeta u njima u dobrom je stanju i moći će se evakuirati, procjenjuju talijanski stručnjaci.
Sakralni objekti kulturna su dobra koja su pretrpjela najveću štetu u potresima na području Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije, no većina predmeta u njima u dobrom je stanju i moći će se evakuirati, procjenjuju talijanski stručnjaci u misiji evakuacije vrijednih zbirki u Petrinji.

- Mi smo dio radne skupine talijanskog Ministarstva kulturne baštine i turizma sastavljene od pripadnika vojske i civila i specijalizirane za suzbijanje ilegalne trgovine kulturnim artefaktima te spašavanje vrijednih predmeta u hitnim situacijama, objasnio je u petak konzervator Paolo Scarpitti, koji se u Petrinji nalazi zajedno s pripadnicima talijanskih Plavih kaciga, Luigijem Spadarijem i Francescom Prodigom.

Scarpitti je naglasio da je posebno područje djelovanja tima koji je na nalog talijanskog ministra kulture i turizma doputovao u Hrvatsku upravo je spašavanje predmeta iz građevina porušenih potresom.

- Od ponedjeljka do danas talijanski su stručnjaci obišli neke od građevina najviše pogođenih nedavnim potresima u Petrinji i okolici ali i u Zagrebu, te su utvrdili da su predmeti koje su pregledali "u dobrom stanju", rekao je.

Iako je njihova misija ovaj puta bila isključivo provođenje izvida i procjene, kako bi se mogao napraviti precizan plan evakuacije za njihov sljedeći dolazak u Hrvatsku, u petak, 15. siječnja, je bio evakuiran dio vrijedne nacionalne kulturne baštine, etnografske zbirke iz Srednje škole Petrinja te deset ikona iz petrinjske crkve sv. Nikole.

Akciju je zabilježila ekipa Vijesti iz kulture:

- Procijenili smo da možemo provesti evakuaciju nekih predmeta, etnografske zbirke za koju znamo da je od izuzetnog kulturnog značaja, te deset prekrasnih ikona iz crkve sv. Nikole, koja je jako oštećena u potresu. Mislimo da to možemo danas evakuirati i to je naš današnji sljedeći korak, rekao je Luigi Spadari, jedan od talijanskih Plavih kaciga na misiji u Hrvatskoj.

U četiri dana, od ponedjeljka, talijanski je tim obišao 15 crkvi u Zagrebu, Petrinji i okolici Petrinje, a obišli su i petrinjsku Glazbenu školu.

- Od svega što smo vidjeli i u Zagrebu i u Petrinji najoštećenije su sakralne građevine, kojima se u najvećem broju slučajeva urušio krov, istaknuo je Spadari. Po njegovim riječima, upravo u crkvama nalazi se puno predmeta, osobito vjerskih, koje će njihov tim biti u mogućnosti evakuirati prilikom svojeg sljedećeg posjeta.

Voditeljica Službe za pokretnu, etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu našega Ministarstva kulture i medija Tatjana Horvatić istaknula je kako je riječ o stručnjacima s višedesetljetnim iskustvom u izvlačenju umjetnina u kriznim situacijama kao što je potres.

- Ministarstvo kulturne i medija organiziralo je ovaj tjedan s njima obilazak onih pokretnih inventara, zbirki, crkvenih inventara i zaštićenih pokretnina koje su izravno ugrožene jer se nalaze u građevinama najpogođenijim potresom na području Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije te Grada Zagreba, a kako bi se napravio neki plan njihove evakuacije, spašavanja i izvlačenja. Koliko smo mi uspjeli do sada sagledati oštećenja su minimalna, s obzirom na situaciju u kojoj su te umjetnine bile u potresu, ustvrdila je Horvatić.

Talijanski stručnjaci za zaštitu kulturne baštine jučer su u Ministarstvu kulture i medija održali i radionicu i podijelili svoja znanja i iskustvo s hrvatskim kolegama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!