23:28 / 19.12.2020.

Autor: Vlatka Kalinić/Dnevnik/IMS/HRT

Tate više brinu o djeci i sretniji su

-

-

Foto: - / -

U vrijeme epidemije, izolacije i samoizolacije velik je izazov uskladiti obiteljski s poslovnim životom i školskim obvezama djece.
U vrijeme epidemije, izolacije i samoizolacije velik je izazov uskladiti obiteljski s poslovnim životom i školskim obvezama djece. Zbog svega su, čini se, drukčije nego prije epidemije raspodijeljene i uloge u obitelji pa jedno istraživanje pokazuje da gotovo polovina očeva sada aktivnije sudjeluje u odgoju i obrazovanju djece.

Obiteljska rutina okrenuta naglavce. Izolacija nikomu nije ugodna, a najmanje desetogodišnjacima.

- Bila sam u sobi zatvorena pet dana, bile su još neke prijateljice iz mog razreda pa smo se zvale na videopozive. I učiteljica nam je onda imala 'online', priča Dora Krištić, učenica 4. razreda. Za pomoć u pisanju školskih radova tu su roditelji. Mama se, kaže Dora, neće ljutiti zbog iskrenosti. Pa joj tata nekako lakše objasni.

- Prirodno je da otac u slučaju bilo kakve opasnosti se postavlja zaštitnički u obitelji. Pa tako imali smo priliku to pokazati na drugi način, da smo se više posvetili, više žrtvovali svojoj obitelji, dodaje Dorin otac Ivo.

Ovih dana kao Ivo razmišlja svaki drugi otac, pokazuje istraživanje Udruge Status M, koja promiče aktivno očinstvo. Koordinatorica "Festivala tata" udruge "Status M" Anamarija Sočo kaže kako oko 35 posto očeva sada puno više pomaže djeci u obavljanju školskih zadataka. A zanimljivo je da je njih više od polovice izjavilo kako su sretniji kao očevi u doba pandemije.

Ta sreća nije bez izazova. Tko misli da je teško s jednim djetetom u izolaciji, neka pokuša s njih pet. U obitelji Žanić troje je školaraca. Tata Ivan radi s dvoje mlađe djece, Mihaelom i Sofijom, a mama Ana Stepančić Žanić sa starijim. Ivan kaže da je do podjele došlo jednostavno - on je uzeo dvoje s kojima ima najmanje posla.

I dok najstariji ne želi pred kameru, dvoje mlađih kažu kako im nedostaje prava nastava. Više je zadaće i nedostaju im prijatelji. A u školi, kaže Sofija - nitko je ne živcira. Učiteljima svaka čast, kažu. I dodaju da - ipak najviše vole kad su im roditelji - "samo" roditelji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!