Telepsihijatrija dostupna svakom pacijentu

03.02.2022.

07:00

Autor: Elvira Dizdarević/Regionalni Dnevnik/P.F./HRT

Telepsihijatrija, dr.  Ika Rončević

Telepsihijatrija, dr. Ika Rončević

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Klinika za psihijatriju riječkog KBC-a među prvima je u Europi u sustavu javne zdravstvene zaštite pokrenula telepsihijatriju u ožujku 2020. On-line psihijatrijske usluge u vrijeme pandemije time su postale dostupne svim pacijentima, a psihoterapijski programi su se udvostručili.


Na on-line način telepsihijatrijom, svakom pacijentu dostupna je psihijatrijska skrb bez dolaska u kliniku. Zaokret je to u psihijatriji koji je s početkom pandemije prigrlila i riječka klinika. Pune dvije godine provodi je na platformi zoom.

- Odmah smo napravili standardizirani operativni postupak za telepsihijatriju koji je odobren od naše jedinice za kvalitetu i informativni pristanak za bolesnike jer to je važan okvir, rekla je predstojnica Klinike za psihijatriju KBC Rijeka Ika Rončević.

- U pandemiji smo u terapijski proces uključili one koji iz nekog razloga ne bi bili uključeni jer osjećaju nelagodu od dolaska u instituciju, objasnila je psihotarapeutkinja u KBC-u Rijeka Sanja Janović.

Liječenje pacijenata s pomoću audio-vizualne komunikacije, uživo putem TV ekrana, više od 20 godina u Danskoj vodi doktor telepsihijatrije Davor Mucić.

- Nema dijagnoze koja se ne može pravilno postaviti ili liječiti putem telepsihijatrije. Mi u nekim situacijama možemo doprinijeti više na daljinu nego ako nam pacijent dođe u kancelariju. Autisti su primjerice posebna grupa pacijenata, istaknuo je Davor Mucić, prof.dr telepsihijatrije, Terapijski centar "Mali princ" u Kopenhagenu.

Zato bi i Europa poput Amerike, Australije i Kanade, u kojima se telepsihijatrija razvijala posljednjih 60 godina, trebala odrediti jedinstvene standarde.

- Predložio sam svjetskoj psihijatrijskoj asocijaciji da napravimo globalne smjernice za telepsihijatriju koje je moguće primjeniti bilo gdje i taj dokument mjera došao je i do udruženja psihijatara Hrvatske, dodao je Mucić.

Taj bi dokument stvorio preduvjete za novi zakonski okvir i obrazovne programe te snažniji razvoj telepsihijatrije u svim europskim zemljama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!