09:25 / 09.06.2019.

Autor: HRT

Tema dana: "Sve za tvoje srce"

"Spasi me" 2018., foto: Borna Filic/PIXSELL

"Spasi me" 2018., foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zahvaljujući brojnim edukacijama više od 4.000 osoba naučilo je postupke oživljavanja, no smatramo kako to i dalje nije dovoljno.
U sklopu javno-zdravstvene akcije "Sve za tvoje srce" zaklada "Hrvatska kuća srca", u suradnji sa Studentskom udrugom StEPP i zagrebačkim Gradskim uredom za zdravstvo, organizirana je od 10 do 13 sati na Cvjetnom trgu besplatna procjena kardiovaskularnog rizika za građane.

Zagrepčani su imali priliku obaviti mjerenje kolesterola i krvnog tlaka. Bili su i educirani o kardipulmonalnom oživljavanju i o postupku prve pomoći kod opstrukcije dišnog puta (Heimlichov hvat). 

- Kardiovaskularne bolesti uzrok su 17,5 milijuna smrti u svijetu godišnje, a procjenjuje se da će do 2030. biti uzrokom 23 milijuna smrti. U Hrvatskoj su također na vrhu ljestvice smrtnosti, a od njih je 2017. umrlo 23 504 osoba, što čini 44 posto umrlih. Sagledavajući ove brojke možemo zaključiti kako svake godine zbog kardiovaskularnih bolesti nestane jedan grad u Hrvatskoj prosječne veličine Solina, Kutine ili Sinja. Iz svih navedenih razloga moramo što više ulagati u prevenciju i građane educirati o važnosti pravovremenih kontrola te zdrave mediteranske prehrane i redovite tjelovježbe, rekao je akademik Davor Miličić, upravitelj Zaklade "Hrvatska kuća srca". 

Javno-zdravstvena akcija "Sve za tvoje srce" ima dva cilja. Prvi cilj je educirati građane kako sami mogu svojim ponašanjem i navikama prevenirati kardiovaskularne bolesti što podrazumijeva prestanak pušenja, smanjeni unos soli, pridržavanje umjerene prehrane kroz više manjih obroka dnevno, svakodnevna tjelesna rekreacija primjerice šetnja i redovite kontrole, a drugi cilj je educirati građane kako da drugome spase život. Zahvaljujući projektu "Oživi me" i ususret velikim vrućinama i povećanom riziku od srčanog zastoja, građani će moći na lutkama naučiti cjeloviti postupka oživljavanja.

Zagrebački Gradski ured za zdravstvo u suradnji sa Zakladom provodi akciju 'Oživi me' još od 2014. godine. Zahvaljujući brojnim edukacijama više od 4.000 osoba naučilo je postupke oživljavanja, no smatra se da to i dalje u Zagrebu nije dovoljno. 

U Temi dana također se govorilo o kardiovaskularnim bolestima. Gostovale su koordinatorica akcije "Sve za tvoje srce", članica Upravnog odbora Zaklade "Hrvatska kuća srca" i zamjenica pročelnika Ureda za zdravstvo Grada Zagreba, doktorica medicine Ivana Portolan Pajić te akademik Davor Miličić, upravitelj Zaklade "Hrvatska kuća srca".Svi znamo da glazba opušta, ali ne i da je u poliklinici Srčana muzikoterapija dio rehabilitacije srčanih bolesnika. Prva je to i jedina zdravstvena ustanova u Hrvatskoj u kojoj se glazba i službeno koristi kao lijek, i to besplatno, na uputnicu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!