Terapijsko jahanje za djecu s posebnim potrebama

12.02.2020.

17:01

Autor: Hrvoje Šimunović/V.K./Regionalni dnevnik/HRT

-

-

Foto: - / -

Idealno vrijeme za boravak na otvorenom, a baš na to poziva ranč nadomak dravskog nasipa u osječkom prigradskom naselju Tvrđavici. Ondje svoju svrhu ostvaruje udruga za terapijsko jahanje "4 lista".
Idealno vrijeme za boravak na otvorenom, a baš na to poziva ranč nadomak dravskog nasipa u osječkom prigradskom naselju Tvrđavici. Ondje svoju svrhu ostvaruje udruga za terapijsko jahanje "4 lista".

Zahvaljujući donacijama udruga danas raspolaže sa šest konja za terapijsko jahanje. Svakodnevne zadatke s mnogo ljubavi i strpljenja obavljaju volonteri. U sedlu ili na tlu, oni se snalaze kao ribe u vodi. 

- Zbog toga što volim konje, volim djecu, volim i želim pomagati drugim ljudima, tako da mi se ovo čini kao savršena prilika da spojim ugodno s korisnim, rekla je Ena Grizbaher, volonterka.

- Sve nas spaja ljubav prema konjima, prema terapijskom jahanju, prema prirodi općenito, prema pomoći jedni drugima i onima kojima je najpotrebnija pomoć, govori Tihana Ristić, volonterka.

Na terapijsko jahanje dolazi 20-ak korisnika s djecom s posebnim potrebama iz Osijeka i okolice. Pozitivni su pomaci, kažu, vidljivi već nakon prvih nekoliko mjeseci.

- Dijete baš voli jahanje, voli biti sa životinjama i zaista mu puno pomaže. U drugom mjesecu jahanja već vi vidite neke promjene, vidite da dijete puno bolje držanje ima, naglašava Jasmin Jakljević iz Osijeka. 

To je zato što konjski hod stvara osjetilni podražaj na koji jahač odgovara pokretima tijela. Stručnjaci ističu da terapijsko jahanje može pomoći osobama svih dobnih skupina.

- Ravnoteža, koordinacija, povećanje tonusa mišićnog. Bila su neka istraživanja kako pomaže i pri samom učenju i pri samoj koncentraciji, govori Adela Kolobarić, predsjednica udruge "4 lista".

Za korisnike se organiziraju i programi individualne rehabilitacije. U skladu sa simbolikom djeteline s četiri lista, članovi udruge žele usrećiti svakoga tko posjeti njihov mali ranč.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!