19:19 / 14.02.2020.

Autor: Jelena Bokun/V.K./IMS/HRT

The Cookbook, kulinarska škola za osobe s invaliditetom

-

-

Foto: - / -

The Cookbook, odnosno Kuharica, novo je mjesto za edukaciju osoba s invaliditetom i intelektualnim teškoćama.
The Cookbook, odnosno Kuharica, novo je mjesto za edukaciju osoba s invaliditetom i intelektualnim teškoćama. U njemu će polaznici moći usavršiti svoje kulinarske vještine te se pripremiti za tržište rada.

Naime, upravo je ugostiteljstvo jedan od sektora kojem nedostaje kvalitetna radna snaga. 26-godišnji Lobel Jakopović uživa u kuhanju. Član je udruge koja radi na uključivanju osoba s invaliditetom i intelektualnim teškoćama u zajednicu. Govori nam kako je puno naučio kuhati posljednjih godinu dana. Članovi udruge svoje će kulinarske vještine moći usavršavati u ovom ugostiteljsko-edukativnom centru naziva "The Cookbook", odnosno "Kuharica". Tu će se pripremiti za tržište rada.- Da bi uključili osobe koje su u nepovoljnom položaju, za tržište rada, moramo pratiti tržište. Moramo im znati dati adekvatno znanje, naglašava Vedran Habel, predsjednik Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskih obrazovanja (UNUO). Treba educirati osobe s invaliditetom, ali i potencijalne poslodavce. Koristi su obostrane.

- Osobe s invaliditetom mogu jako pomoći poslodavcima kako osmisliti proizvode i usluge tako da ih mogu koristiti sve osobe, uključivo i osobe s invaliditetom, ističe Mira Pekeč Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Poslodavci koji ih zapošljavaju dobivaju poticaj. A novac se dodjeljuje i onima koji osmišljavaju nova radna mjesta prilagođena osobama s invaliditetom.

- Mi smo dosad udruzi UNUO, koja je kroz različite projekte, vidove, mogućnosti, otvorila mogućnosti za zapošljavanje osoba s invaliditetom, isplatili negdje oko milijun i 300 tisuća kuna, naglašava Jasenka Sučec, Zavod za vještačenje,profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

U rad centra uključeni su i najmlađi. Učenici iz Brestovca Orehovičkog pokazali su što su sve naučili u posljednja tri mjeseca. Njihovi stariji kolege imat će priliku raditi s profesionalcima. Od sljedećeg tjedna organiziraju degustacijske gala večere.

Tema dana: Vedran Habel i Mira Pekeč Knežević

Od oko 217 000 osoba s invaliditetom u radno aktivnoj dobi u Hrvatskoj je prošle godine bilo zaposleno njih oko 11 500. Godinu ranije, prema zasad dostupnim podacima, samo 13 posto poslodavaca ispunilo je zakonsku obvezu zapošljavanja takvih radnika, umjesto toga platili su novčanu naknadu u iznosu od 216 milijuna kuna.

Danas je Zagrebu svečano otvoren ugostiteljsko-edukativni centar inkluzije za osobe s invaliditetom i intelektualnim teškoćama, te djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. U Temi dana gostovali su predsjednik Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskih obrazovanja Vedran Habel i zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!